Majčino selo

Premjerno u Međugorju, izveden Oratorio Ioannes Paulus Secundus

Kultura / Flash | 22. 07. 2012. u 21:33 Paula Tomić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U posljednjim vremenima, glavna bitka između dobra i zla događat će se na području kulture''– rekao je slavni kanadski pisac Michael O'Brian. I doista, dok smo s jedne strane svjedoci otvorenog i sublimiranog zla, agresije, smrti i raspada smisla koji se provlače kroz filmove, crtane, glazbu, likovnu umjetnost... s druge strane postoje umjetnici (nažalost ignorirani od medija) koji se trude svojim djelima promicati život, ljubav, vjeru i nadu.

Upravo jedno takvo djelo je i ORATORIJ IOHANNES PAULUS SECINDUS, opera za soliste, zbor i orkestar, koja je u petak, 20. srpnja pred tristotinjak gledatelja iz Hercegovine i pred međugorskim hodočasnicima izvedena u dvorani sv. Josipa u Majčinom selu.

Nakon što je ovaj oratorij već petnaestak puta izveden u Italiji pred oko 18 000 gledatelja, osnivač i dirigent orkestra ArtEnsable, Maestro Masurizio Mune, na poseban je način iz dva razloga želio doći u Međugorje. Prije svega došao se zahvaliti Gospi za svoje obraćenje u veljači 2012. god. kada se prvi puta ispovjedio nakon 30 godina, i moliti je za milost da doista njegov rad i njegova glazba budu jedan vid apostolata kojima će navješćivati Vječno Dobro u čovjeku i svijetu oko sebe.

Fra Svetozar Kraljević, ravnatelj Majčina sela u svom pozdravnom govoru i u završnoj zahvali upravo je istaknuo taj aspekt koncerta: „Hvala vam što ste nam, dok je oko nas tako mnogo smeća u glazbi, vi večeras pokazali što je prava glazba! A fra Marinko Šakota koji je u ime župe i župnika Međugorja otvorio koncert, također je istaknuo kako je umjetnost, posebno glazba, snažno stvralačko djelo u kojem se treba ogledati Ljepota Stvoritelja i stvorenoga...“

U otprilike satak vremena programa glazba Lorenza Signorinia izvrsno je ovila duboke stihove Paole Marchi. Samo djelo sastoji se od desetak slika s instrumentalnim preludijem (uvodom). Glazba i pjesme podsjećaju na Papine poljske korijene i na njegovu pobožnost prema Gospi iz Czestochowe. Teme su: Izbor za Papu /Istočna Evropa i nada tih istočnih naroda /svjetski dani mladih/ atentat 13. svibnja 1981./ misionarska putovanja/ patnja i bolest/ smrt / završna zborna molitva.

Cijelo djelo kao i sam lik Ivana Pavla II koje je ono htjelo dočarati, šalje snažnu poruku NADE:

Kopirati
Drag cursor here to close