U 83. godini

Preminuo Tomas Tranströmer, slavni švedski pjesnik i Nobelovac

Kultura / Knjige | 27. 03. 2015. u 18:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski pjesnik Tomas Transtroemer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu umro je u 83. godini, priopćio je u petak njegov izdavač, švedska kuća Bommier.

Bio je sedmi Šveđanin nagrađen Nobelovom nagradom za književnost i prvi pjesnik koji je ovu nagradu dobio poslije Poljakinje Vislave Šimborske 1996.

Preveden je na 60 jezika i bio poznat po svom jednostavnom i jasnom pisanju, s posebnim darom za metafore, priopćila je švedska akademija.

Tomas Transtroemer je rođen 15. travnja u Stockholmu, a odgojila ga je majka jer ih je otac napustio. Diplomirao je psihologiju 1956. godine i počeo raditi u instituciji za mlade prijestupnike 1960. godine.

Paralelno je gradio karijeru pjesnika i psihologa. Radio je sa hendikepiranima, osuđenicim i ovisnicima o drogi, a u isto vrijeme stvara veliki dio svoga pjesničkoga opusa.

Prvu zbirku pjesama objavio je u 23. godini dok je još studirao psihologiju nazvavši ju "17 pjesama".

Objavio je 10 zbirki pjesama prije nego što je doživio moždani udar koji mu je poremetio dar govora. Nakon šestogodišnje pauze vratio se sa zbirkom "Grief Gondola", koju je prodao u 30.000 primjeraka u Švedskoj, što je odlična brojka kada je riječ o zbirci pjesama.

Potom je napravio novu pauzu od osam godina. Pisanje više nije predstavljalo prioritet u njegovu životu, ali se posvetio sviranju glazbi.

Svaki dan svirao je klavir i to lijevom rukom, pošto mu je desna oštećena nakon moždanog udara. Svako jutro slušao je klasičnu glazbu.

Živio je sa suprugom Monicom. Ima dvije kćeri.

Kopirati
Drag cursor here to close