U 61. godini života

Preminuo profesor Dubravko Lovrenović

Kultura / Flash | 17. 01. 2017. u 10:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 61. godini života sinoć je preminuo profesor Dubravko Lovrenović, potvrdio je za agenciju Patria Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Profesor Lovrenović borio se s bolešću u posljednje vrijeme, a akademska zajednica izgubila je uvaženog kolegu.

Najteži gubitak za povijest

Bivša dugogodišnja članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo, povodom Lovrenovićeve smrti rekla je kako je to jedan od najvećih i najtežih gubitaka za humanističku nauku u Bosni i Hercegovini, prije svega za povijest.

Smatra kako je BiH ostala bez znanstvenika koji je bio izuzetno predan i beskompromisan istraživač, a koji je uvijek slijedio ono što zapravo znanost jeste - potraga za istinom, bez ikakvih konotacija, posebno ne dnevno-političkih.

''Dubravko je bio daleko iznad svega toga. Dugo smo surađivali u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika i moram reći da je Dubravko i u tom poslu nastupao na isti način, potpuno profesionalno'', istaknula je Ševo.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavijestila je da će se komemoracija Dubravku Lovrenoviću održati u četvrtak, 19. siječnja, u 12 sati u amfiteatru ANU BiH.

Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski fakultet u Sarajevu - Odsjek za historiju završio je 1979. godine, a 1980. godine izabran je za asistenta na predmetu Opća historija srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a zvanje doktora znanosti stekao je u Sarajevu. Radni vijek je proveo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje je za redovnog profesora izabran 2010. godine.

Lovrenović je obavljao i dužnost ministra kulture i sporta od 2010. do 2012. godine u Vladi Kantona Sarajevo.

Izvanredan profesionalac

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 2012. godine. Profesor Lovrenović je obavljao dužnost tajnika Odjeljenja humanističkih nauka ANU BiH, direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju, bio je član Centra za balkanološka ispitivanja i član Odbora za historijske nauke ANU BiH.

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH istaknuli su u pismu da su duboko potreseni viješću da je uvaženi akademik i njihov dugogodišnji kolega i prijatelj, profesor Dubravko Lovrenović, preminuo te izrazili duboko žaljenje povodom gubitka velikog čovjeka, kosmopolita i izuzetno cijenjenog stručnjaka.

Istaknuli su da je profesor Lovrenović bio izvanredan profesionalac, posjedovao je bogatstvo akademskog iskustva u predavanju i u istraživanju, koje je nesebično prenosio studentima, kolegama i suradnicima u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, čiji je član bio od 2002. do 2016. godine.

Tijekom svih tih godina, naglasili su iz Komisije, profesor Lovrenović je dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-povijesnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

''U nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha Lovrenovića svakako će ostati upisana njegova inicijativa, kao i predan rad i angažaman na upisu stećaka na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa. Zahvaljujući, između ostalog, njegovoj posvećenosti i istrajnosti, stećci koji su fenomen ovih prostora su dobili svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta'', navodi se u pismu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komemoracija

Komemoracije povodom smrti profesora Dubravka Lovrenovića odvojeno će se održavati na Filozofskom fakultetu i Akademiji nauka i umjetnosti.

Tako će se Komemoracija preminulom Lovrenoviću na Filozofskom fakultetu održati sutra, 18. siječnja, u 12 sati.

Ranije je Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavijestila da će se komemoracija Dubravku Lovrenoviću održati u četvrtak, 19. siječnja u 12 sati u amfiteatru ANU BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close