U 97. godini

Preminula Marija Crnobori - diva nekadašnjeg jugoslavenskog kazališta i filma

Kultura / Flash | 22. 10. 2014. u 12:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumica Marija Crnobori, diva nekadašnjeg jugoslavenskog kazališta i filma, umrla je u utorak navečer u Beogradu u 97. godini.

Ostat će upamćena po ulogama najpoznatijih ženskih likova u povijesti kazališta, od Antigone, Ifigenije i Medeje, do Lady Macbeth i Ofelije, a njezina svakako kultna uloga upravo je Antigona.

Od filmskih uloga Marija Crnobori igrala je Mariu Curie u u filmu "Radijum" iz 1943. godine te uloge u filmovima "Priče o fabrici", "Nevjera", "Mrtvi grad", "Veziljni snovi".

Marija Crnobori rođena je 1. listopada 1918. godine u Banjolama kod Pule, u obitelji s osmero djece, učiteljsku školu završila je 1942. godine, a Glumačku akademiju u Zagrebu u klasi Branka Gavele.

Njeni glumački počeci bili su u angažmanima u zagrebačkom HNK i Narodnom pozorištu u Rijeci, u kome je vrlo brzo postala prava zvijezda scene.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu igrala je od 1941. do 1946. godine, a zatim u Rijeci u sezoni 1946-1947., da bi nakon osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) 1947. Na poziv Bojana Stupice, s redateljem i suprugom Markom Fotezom iz Istre je prešla u Beograd u koji donosi svoje glumačke talente, vrhunski profesionalizam i pravu posvećenost radu na izgradnji jednog novog teatra – Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrala je i u prvoj predstavi tog kazališta 3. travnje te godine, u predstavi "Kralj Betajnove", a uz to je kazalište vezan i najveći dio njezine glumačke karijere.

Marko Fotez bio je redatelj i utemeljivač Dubrovačkih ljetnih igara, s kojim je imala sina Aleksandara, također uspješnog redatelja.

S Fotezom je i sama sudjelovala u razvoju Dubrovačkih ljetnih igara u prestižnu kulturnu manifestaciju, kao Ofelija u "Hamletu" 1952. i Gertruda 1956., Titanija u "Snu ljetne noći" te Ida u "Dubrovačkoj trilogiji" i brojnim drugim ulogama.

Objavila je dvije knjige, zbirku sjećanja "Svijet glume" (1991.), te "Životić" (2011.), zbirku eseja o kazalištu nastalih u razdoblju od 1952. do 2004. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close