Mediteran Film Festival

Premijera potresnog filma rasplakala Sinčića i članove Živog zida

Kultura / Flash | 28. 08. 2015. u 22:44 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moram reći da sam bio pozitivno šokiran i mene je isto dirnulo. Nisam nikad gledao ono čime smo se bavili, podsjetilo me na cijeli taj jedan period i dalo mi je snagu za ići dalje i za nastaviti našu borbu,'' izjavio je Ivan Vilibor Sinčić za Bljesak.info nakon premijere potresnog dokumentarnog filma ''Kućo moja'' koji je prikazan u sklopu 16. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Dokumentarni film ''Kućo moja'', širokobriješkog redatelja Zdenka Jurilja, govori o brutalnoj hrvatskoj stvarnosti i patnjama koje prolaze obitelji za vrijeme deložacija iz vlastitih domova.

Dokumentarac je baziran na autentičnim snimkama deložacija iz nekoliko hrvatskih gradova, a koje su redatelju ustupili članovi aktivističke udruge i stranke Živi zid. Predsjednik Živog zida i bivši kandidat za predsjednika Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić zajedno sa svojom djevojkom i članovima udruge/stranke nazočio je premijeri filma u širokobriješkom kinu Borak gdje je velik broj gledatelja kroz suze popratio potresne scene iz dokumentarca. 

Ovaj film je upravo prikazao ono što se događa daleko od očiju javnosti te je snimljen s namjerom da ove potresne scene dopru do svakog građanina Hrvatske.

''Film će svakako doprinijeti tome, prikazana je opasnost koja stoji u deložacijama što zbog loših zakona, a što zbog loše gospodarske situacije i ljudi će polagano shvaćati da se moraju solidarizirati sa svojim susjedom jer kad-tad taj problem može doći do njih,'' rekao je Sinčić za Bljesak.info neposredno nakon završetka premijere. 

Također, film je bio ispresjecan kadrovima snimljenim za vrijeme izborne kampanje, za vrijeme debata i javnih nastupa kao i kadrovima nakon službenih rezultata gdje je Sinčić, kao kandidat Živog zida, osvojio skoro 300.000 glasova.

Ivan Vilibor Sinčić upravo je u Širokom Brijegu najavio da će krajem sljedećeg tjedna Živi zid najaviti pokretanje kampanje za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj te je naglasio da u kampanju kreću sa desetak tisuća svojih članova i da očekuje sjajan rezultat. 

''Mi smo organizacija iznenađenja i naš je posao da učinimo nemoguće'', zaključio je Sinčić. 

Mediteran Film Festival završava u subotu, a program će započeti projekcijom pet kratkih dokumentarnih filmova izvan konkurencije, a zatim će biti prikazana i četiri dokumentarca u natjecateljskom dijelu. Nakon dodjele nagrada bit će prikazani filmovi 'Hercegovina' te 'Citizenfour', a naposljetku će biti projekcija nagrađenih filmova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close