City of art

Premijera dokumentarnog filma o pripremama skakača za skokove sa Starog mosta

Kultura / Flash | 30. 07. 2015. u 10:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijera dokumentarnog filma sudionika Međunarodnih susreta mladih stvaratelja "City of art - Počitelj" o pripremama sudionika za tradicionalne skokove sa Starog mosta bit će održana sutra u Počitelju.

Oko 20 studenata sa različitih akademija iz Sarajeva, Tuzle, Zagreba i Beograda su u okviru filmske radionice istraživali o ovoj temi te snimili i montirali kratki dokumentarni film o skokovima sa Starog mosta koji su prošli tjedan održani u Mostaru.

Voditelj "City of art" te profesor i dekan na Sarajevo Film Academy Nenad Dizdarević kazao je Feni da su film pravile dvije ekipe koji su prvi put zajedno surađivale.

''Film govori o onome što se obično ne vidi, a to je priprema za skokove, a ne sami skokovi. Jedna priča prati pobjednika skokova tijekom njegovih priprema, a druga spasioce koji paze da se skakačima nešto loše ne desi'', naglasio je.

Također je dodao da studenti nisu trebali praviti reportažu, već dokumentarni film.

''Osnovna razlika između dokumentarnog filma i reportaže je u tome što u filmu glavnu riječ ima redatelj, a ne novinar kako je slučaj s reportažom'', objasnio je Dizdarević.

Naglasio je da u filmu nema ni jednog intervjua, već da kamera bilježi sve što se događa tijekom priprema.

Najavio je da će ostvarenje biti vrlo interesantno te da će trajati oko 12 minuta.

''Ovo je prvi proizvod susreta „City of art“, a u okviru filmske radionice planiramo napraviti još jedan dokumentarni film o tome kakve zadatke su imali studenti te na koji način su ih odrađivali'',kazao je Dizdarević.

Filmska radionica je jedna od četiri radionice koje se održavaju u okviru susreta mladih stvaralaca City of art“, a na kojima predaju, između ostalih, slikar Safet Zec, te profesori Nenad Dizdarević, Andrija Dimitrijević i Ljiljana Petrović te novinar Rinko Golubović.

Susrete organizira produkcija "Sve je moguće" u suradnji s Općinom Čapljina, a podržalo ih je i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close