Međunarodna izložba

Preko kulture do održivog mira: U Mostaru otvorena InterAcademia 2015

Kultura / Flash | 15. 10. 2015. u 19:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić večeras je prigodnim govorom otvorio Međunarodnu likovnu izložbu ALU/FLU iz jugoistočne Europe "InterAcademia 2015." u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

''Ova je izložba važna iz nekoliko razloga. Pokrenuta je iz grada Mostara od Udruge građana "Krug", izložba je otvorena u Mostaru istinskom multietničkom gradu u BiH, za koji mogu reći da je poslije Domovinskog rata jedini pravi istinski multietnički grad.

Želim svima da se u ovom gradu osjećaju dobro i da nađu svoje mjesto pod suncem. Želim vam uputiti pozdrave građana Mostara, koji podržavaju ovakve inicijative kao i razvijanje dijaloga. Dijalog je vrlo važan, kao i upoznavanje drugih i drugačijih, a kultura je sigurno jedna univerzalna vrijednost koja nam puno u tome doprinosi", kazao je Bešlić u svome govoru.

On je dodao kako Mostar u svome radu upravo to promovira, te kako je Mostar istinsko zemljopisno središte Hercegovine koje čini mnogo kako bi promoviralo kulturnu vrijednost tog podneblja.

"Mostar je kao stereotip jedan grad koji je veoma loš, ja osobno mislim kako smo mi mnogo ispred mnogih drugih koji se hvale, i to želimo pokazati. Ja vjerujem kako ćete se vi svi koji ste došli u Mostar iz različitih krajeva uvjeriti u ovo što sam rekao. Želim se zahvaliti Krugu na organizaciji kao i izlagačima na ovoj izložbi", kazao je Bešlić.

Organizator otvorene izložbe je Udruga građana Krug iz Mostara u suradnji s likovnim akademijama Široki Brijeg i Trebinje. Na izložbi sudjeluju dekani i profesori, Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Sveučilišta u Mostaru, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta likovnih umjetnosti Beograd, Univerziteta umjetnosti u Beogradu, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Udruge građana "Krug" Ivan Vukoja je kazao kako je izložba InterAcademia 2015. nastavak projekta Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturalne suradnje u likovnoj umjetnosti koji je nastavak projekta izložaba tri hercegovačke likovne institucije, ali i presedan u regionalnoj suradnji likovno-pedagoških institucija.

"Hercegovina može i zaslužuje biti regija i pokrajina koju će svi njeni stanovnici doživljavati kao svoju i koju neće osjećati kao prijetnju vlastitom nacionalnom, kulturnom niti bilo kojem drugom identitetu. Jedino takva Hercegovina ima potencijal ne samo prihvatiti i harmonizirati vlastite različitosti nego se upravo kroz vlastite različitosti i specifičnosti otvoriti prema neposrednom regionalnom kulturno-umjetničkom okruženju", kazao je Vukoja.

On je dodao kako su izložba i cijeli projekt "InterAcademia 2015." rezultat otvaranja i potrebe za suradnjom s neposrednim kulturnim sveučilišnim i umjetničkim okruženjem.

Po njegovim riječima koncipirani su na temelju problema i društvenih potreba identificiranih u oblasti kulture, odnosno nužnosti suradnje kulturnih radnika iz različitih sredina, institucija, naroda i država na razvoju učinkovitih kulturnih politika.

Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, u svome obraćanju nazočnima je istaknuo kako je Predsjedništvo BiH prepoznalo važnost projekta i izložbe te je u suradnji sa Ujedinjenim narodima pokrenulo program "Dijalog za budućnost, promocija suživota i različitosti u BiH" u okviru kojeg se implementiraju spomenuti program i izložba.

"Glavni cilj spomenutog programa je stvaranje prostora za dijalog, izgradnju razumijevanja, povjerenja, promocije suživota kao i poštivanja različitosti. U tom smislu projekt 'InterAcademia 2015.' zorno pokazuje koliki je zapravo potencijal kulture umjetnosti u smislu afirmacije spomenutih ciljeva kako u BiH tako i u regiji", kazao je Vanjek.

Po njegovim riječima projektom InterAcademia kultura je stavljena u funkciju jačanja domaćih kapaciteta za postizanje održivog mira kroz širi društveno-politički dijalog, dok posebnu težinu ima činjenica da je izložba otvorena u Mostaru, Hercegovini, regiji koja ima bogato povijesno kulturno nasljeđe i jedna je od rijetkih u BiH koja se može pohvaliti visokom razinom multikulturalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close