Livanjsko sijelo

Pregršt događaja na Europskoj noći muzeja u Livnu

Kultura / Flash | 21. 05. 2015. u 07:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno i ove godine se pridružuje u obilježavanju Europske noći muzeja. Radi se o jedinstvenom događaju kada se muzeji kroz različite kreativne aktivnosti na poseban način približavaju posjetiteljima. 

Tema koju je ove godine odabrao FMGG-Livno je Livanjsko sijelo: tradicionalne igre, jela i pjesme. Cilj im je kroz ovu temu privući što veći broj posjetitelja.

Ovaj događaj prvenstveno je usmjeren prema novim i mladim posjetiteljima koji će se možda po prvi put susresti s igrama koje su se nekada igrale na livanjskom području a danas su uglavnom zaboravljene.

Svi posjetitelji će moći sudjelovati u igrama, mogu doći s već oformljenim ekipama koje će se natjecati, ili pojedinačno. Izabrali smo nekoliko igara koje će se igrati u prostorijama muzeja i u lapidariju: takanje, skakanje u vrećama, kuke, klipa, lomljenje ruke, prstenka, zumbanje, kozavica, mlin i tike.

Uz navedene igre posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima livanjskog kraja kao što su različite vrste pita, uštipci, pura, domaći livanjski sir, gurabije.

Također, kroz razgledavanje muzeja moći će se sudjelovati u rješavanju zagonetki i brzom izgovaranju riječi. Popunjavanjem posebnih letaka svatko će moći opisati svoju varijantu igre ili opisati koja se igra nekad igrala a nije zastupljena u Muzeju.

Uz pripremljeni program posjetitelji će moći razgledavati arheološku zbirku, zbirku starog oružja i vojne opreme te izložbu igračaka.

Ulaz je besplatan. Muzej će biti otvoren od 18 do 24 sati. Službeni program s igrama počinje u 20 sati, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close