Još jedno pismo...

Predstva MESS-a na Festivalu glumaca u Konjicu

Kultura / Flash | 27. 04. 2015. u 14:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“ autorica Sanele Krsmanović i Elme Selman, gostovat će večeras u 19 sati na Festivalu glumaca u Konjicu. Ova dokumentarno-plesna predstava bazirana je na prikupljenim intimnim pismima koja su slana devedesetih godina putem Crvenog krsta, govori o emocijama koje su pisma nosila, te predstavlja intimne ožiljke i obilježja koje je ovaj svojevrsni ratni komunikacijski fenomen ostavio. Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Nastavljajući promociju svih kazališnih struka, Scena MESS travanj obilježava kao mjesec kazališnog svjetla. Majstor svjetla na predstavi “Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, Nedim Pejdah, rekao je rad svjetla posebna stvar koja daje vizualni identitet svakoj predstavi. “Svjetlo svakoj predstavi daje svojevrsan pečat i kao poseban način izraza u teatru, uvijek upotpunjava cijeli koncept priče. Mi kao majstori svjetla se uvijek trudimo da najbolje implementiramo ono što glumci i redatelji žele“, rekao je Pejdah te dodao da mu je posebno drago što je ovom predstavom u posao ušao i mlađi kolega Nedim Kukavica.

U okviru sarajevskog programa Scene MESS, predstava Aleša Kurta, “Koncert ptica“ večeras će igrati u Kamernom teatru 55 sa početkom u 20 sati. “U našem poslu je iskustvo najbitnije posebno uzimajući u obzir da ne postoji neka formalna edukacija. Mi kao majstori svjetla smo tu da realiziramo ideje redatelja i glumaca i uvijek se trudimo da sve bude prema planu. U odnosu na druge predstave, “Koncert ptica“ je bila malo zahtjevnija predstava, ali uz dobru pripremu i suradnju uvijek uspijemo sve tehnički uskladiti“, naveo je majstor svjetla Elvedin Bajraktarević. Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close