Hrvatska

Predstavljena restaurirana perzijsko-osmanlijska kaciga

Kultura / Flash | 24. 04. 2013. u 14:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Varaždinski Gradski muzej (RH) predstavio je danas javnosti jedinstven eksponat u Hrvatskoj - restauriranu perzijsko-osmanlijsku kacigu, Kulah Khud, porijeklom s bliskoistočnog područja s kraja 18. ili početka 19. stoljeća.

Muzejska savjetnica Povijesnog odjela Spomenka Težak istaknula je predstavljajući taj vrijedan eksponat da sličnu kacigu ima jedan poljski muzej, a njezina nešto "mlađa" verzija je u Mariboru.

Riječ je o kacigi koja se najprije rabila u Perziji, a poslije su je preuzeli Osmanlije. Izrađena je od čelika, ukrašena srebrom i zlatom, a na sebi ima stihove iz Kurana.

Osim kacige, predstavljena je i sablja iz tog razdoblja. U fundusu varaždinskoga Gradskog muzeja je i štit koji po načinu ukrašavanja odgovara kacigi s kojom čini komplet. Kacigu je u Varaždin najvjerojatnije donio Krešimir Filić prilikom prikupljanja eksponata za opremanje muzeja.

Kacigu su u Hrvatskome restauratorskom zavodu u Zagrebu restaurirali Antonio Šerbetić i Ivan Fočić, a restauracija je trajala punih šest mjeseci.

Ravnatelj varaždinskoga Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini najavio je da će kaciga široj javnosti biti predstavljena 18. svibnja, nakon čega će postati dijelom stalnog postava muzeja.

Kopirati
Drag cursor here to close