od dolaska u BiH

Predstavljena monografija o Židovima u BiH

Kultura / Flash | 31. 03. 2015. u 06:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija "Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust" promovirana je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u organizaciji Instituta za povijest. Autori su mladi Tuzlaci, magistrica Anisa Hasanhodžić i profesor povijesti Rifet Rustemović.

Urednica izdanja dr. Vera Katz, jedna od promotorica, rekla je da monografija donosi priču iz 15 bosanskohercegovačkih gradova o Židovima, našim susjedima, od njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovici XVI stoljeća do holokausta, najtragičnijeg događaja u njihovoj povijesti.

Autori tekstova s pijetetom prate židovsku sudbinu od dolaska na tlo Bosne i Hercegovine, prvo Sefarda a potom i Aškenaza, do tragedije neslućenih razmjera u Drugom svjetskom ratu. ''Fotografije kojima je knjiga ilustrirana svjedoče o ljudima nestalim u tom pogromu'', rekla je dr. Katz.

Amir Duranović, viši asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, također jedan od promotora, podsjetio je na podatak da je svaki šesti stanovnik Sarajeva uoči Drugog svjetskog rata bio Židov i da je današnja demografska slika mnogo drugačija, što također svjedoči o tragičnim razmjerima holokausta.

''Holokaust je uništio tkivo bosanskohercegovačkog društva u kojem su Židovi bili sastavni dio. Njihova kultura je ostala neodvojivi dio bh. kulturne baštine. Židovi su dio povijesti BiH i dio su našeg sjećanja, što je poruka ove knjige'', kazao je Duranović na promociji.

Projekt "Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust", financiran programom Europske unije "Europa za građane" i od Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije, trajao je od prosinca 2013. do kraja ožujka 2015. Njegov cilj je oživjeti i sačuvati židovsku prošlost u BiH.

Materijalno i nematerijalno židovsko nasljeđe u bh. gradovima, tijekom holokausta u najvećoj mjeri nepovratno uništeno a potom izbrisano iz povijesti i kulturnog pamćenja društva, bilo je predmet istraživanja tijekom projekta. Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, umjetnost i kulturu uvrstilo je taj projekt na listu najboljih austrijskih projekata u okviru programa "Europa za građane" za razdoblje 2007.- 2013. godine.

Rezultati projekta prezentirani su različitim aktivnostima. Monografija autora Anise Hasanhodžić i Rifeta Rustemovića jedan je od rezultata. Tiskana na bosanskom i engleskom jeziku, nakon Sarajeva će biti predstavljena u Tuzli a potom u Banjoj Luci, rečeno je tijekom promocije.

Kopirati
Drag cursor here to close