Čapljina

Predstavljena knjiga ''Povijest školstva u općini Neum'' Stanislava Vukorepa

Kultura / Flash | 13. 02. 2015. u 09:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Povijest školstva u općini Neum'' autora Stanislava Vukorepa, predstavljena je sinoć u hotelu ''Mogorjelo'' u Čapljini.

Knjiga je svojevrsni slikopis o školama, vremenu i ljudima, koju je autor napisao tragajući za zanemarenim i zaboravljenim podacima u čemu mu glavni oslonac nisu bili pisani tragovi, nego usmeni kazivači i privatni arhivi.

Od početka prikupljanja građe pa sve do tiskanja knjige proteklo je punih 15 godina, a knjiga je svojevrsni slikopis o školama, vremenu i ljudima.

Uz autora, predstavljači su bili– Vera Konjevod urednica knjige, te profesor emeritus dr. Mladen Bevanda, prof. dr. Milenko Obad i izvanredni profesor dr. Milan Vego.

Urednica Vera Konjevod,ravnateljica osnovne škole u Neumu, govoreći o knjizi naglasila je da predstavlja ''radost svima onima koji su svoje prvo školovanje ili rad u učionici započeli upravo u ovom kraju jer ih vraća u teške, ali beskrajno sretne dane''.

''Koncepcija izrade ove monografije nudi neophodnu širinu u pristupu tematici tako da će sutra, objavljena edicija, biti solidan temelj i izvorište za ediciju o nekoj drugoj društvenoj temi na području općine Neum'', rekao je predstavljač i jedan od recenzenata prof. dr. Milenko Obad.

''Uz uvod i kraći prikaz povijesti općine Neum, knjiga kreće od prvih slova na rimskoj steli koja se nalazi u Vranjevu Selu iz drugog stoljeća, preko natpisa na stećcima iz kasnog srednjeg vijeka, pa prvih škola.

Upravo ti povijesni tragovi govore da pismo nismo dobili sa strane, nego da je ono tu nastajalo. Nit pismenosti prenosile su velemože i svećenstvo koje je za vrijeme turske vladavine opismenjavalo najnadarenije, a oni prenosili na druge pojedince. Taj vid opismenjavanja volim nazvati – škole na paši, kod ovaca'', rekao je autor Stanislav Vukorep.

Zanimljivo je istaknuti kako je predstavljanje u Čapljini zapravo treće predstavljanje ove knjige, koja je predstavljena publici u Neumu i Dubrovniku.

Kopirati
Drag cursor here to close