Mostar

Predstavljena knjiga Miroslava Tuđmana ''BiH u raljama zapadne demokracije''

Kultura / Knjige | 10. 03. 2014. u 17:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru održano je predstavljanje knjige ''BiH u raljama zapadne demokracije'' autora prof. dr. Miroslava Tuđmana. Predstavljanje je održano u organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centara Domovinskog rata u BiH, Matice hrvatske Mostar i Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH.

O knjizi su govorili dr. sc. Mile Lasić, predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH, Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i sam autor dr. sc. Miroslav Tuđman.

U ovoj knjizi objavljeno je 256 većinom dosad neobjavljenih dokumenata. To je najvećim dijelom korespondencija predsjednika RH dr. Franje Tuđmana s drugim državnicima i političarima, a u vezi BiH.

Objavljeno je preko 180 faksimila pisama, od kojih su do sada tek neka bila poznata javnosti, i to ona koja su autori pisali kao javna, otvorena pisma.

Pored toga knjiga sadrži i dosta pisama Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.

Miroslav Tuđman je rekao kako Izetbegović nije htio pristati na vojni savez sa Hrvatskom i kako se ''sudbina Srebrenice mogla odlučiti i na drugi način, da su se tražila druga rješenja''.

Na pitanje što otkriva ova knjiga u odnosu na ono što se dosada znalo Tuđman je rekao: ''To što se dosada zna, zna se ono što pitate koju stranu, tako da svaka strana govori nešto drugo. Ovdje se govori o hrvatskoj politici, da je ona bila kontinuirana i da je bila ono što se javno govorilo da se to i diplomatskim putem tražilo, s time što se otkriva i niz detalja koji su dosada bili nepoznati''.

Predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH i jedan od predstavljača knjige dr. sc. Mile Lasić naglasio je kako je značaj ove knjige u tome što se po prvi puta donosi preko 250 originanih dokumenata o dosljednoj politici Republike Hrvatske prema BiH, dodavši kako je i njemu, kao suvremeniku i sudioniku nekih događanja, bilo novo saznati neka događanja, posebice kad je u pitanju strategija međunarodne zajednice i međunarodnih čimbenika na ovim prostorima tijekom 1990. i 1995. godine.

''Iz analize prof. Tuđmana i iz priloženih dokumenata jasno se rasčlanjuje da je ta politika bila dosljedna, a to se potkrepljuje dokumentima. Ti dokumenti do sada nisu imali pravo javnosti i po prvi put se objavljuju. Ovi originalni dokumenti bacaju jedno drugo svjetlo za razliku od onog što je vladalo zadnjih petnaestak godina i na svakom čitatelju je da prosudi o tome što autor donosi'', kazao je Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close