Hrvatska književnost

Predstavljena djela Veselka Koromana i Anđelka Vuletića

Kultura / Flash | 09. 10. 2015. u 19:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djela Veselka Koromana i Anđelka Vuletića iz edicije "Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga" predstavljena su večeras u Sarajevu, u okviru Dana Matice hrvatske u Sarajevu.

Jedan od predstavljača Miroslav Palameta je na početku čestitao "Matičarima uspješan rad na ediciji 'Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga', posebno na izdanju ovih šest pozamašnih svezaka s izborom iz stvaralaštva dvojice naših velikih pisaca Anđelka Vuletića i Veselka Koromana".

''Pisac po opredjeljenju, pjesnik po vokaciji, Veselko Koroman autor je dvanaest knjiga pjesama, točnih kao kalendar po kome se oblikovala Europa, jakih kao riječi dvanaestorice apostola, nedokučivih kao dvanaest znakova Zodijaka'', kazao je Palameta.

Uz to, dodao je on, Koroman je romanopisac, putopisac, esejist, kritičar, književni povjesničar i antologičar.

''S ukupnim djelom koje, kako veli Pavletić, privlači pozornost i zadovoljava receptivno očekivanje širinom i dubinom modernog senzibiliteta, on je obilježio visoke domete hrvatskog pjesništva od sredine prošlog stoljeća do danas'', kazao je Palameta.

Djelo Anđelka Vuletića predstavio je Ivan Nujić, koji je kazao da od početka pedesetih pa do naših dana djeluje u našoj književnoj stvarnosti, u našoj sredini Anđelko Vuletić.

''Nisam osobno na svijet bio čestito ni progledao, a naš je pjesnik već stekao impresivno pjesničko iskustvo kojim je stekao i mjesto u našoj književnoj javnosti'', kazao je Nujić.

Napomenuo je da on pripada generacijama koje su odrasle uz čitanke u kojima je nezaobilazno štivo bila poneka Vuletićeva pjesma.

Kopirati
Drag cursor here to close