Bend za Guinnessa

Predstavljena biografija Dugmeta - Šta bi dao da si na mom mjestu

Kultura / Flash | 20. 11. 2014. u 20:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šta bi dao da si na mom mjestu - pod ovim naslovom nastala je biografija Bijelog dugmeta, predstavljena na regionalnoj promociji 20. studenoga u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. 

Moderator na promociji bio je poznati mostarski radijski voditelj Boris Čerkuč.

Dušan Vesić autor je knjige o najvećem bendu naših prostora - kultnoj grupi “Bijelo dugme“.

Vesić je sa članovima benda proveo najviše vremena u zlatno doba “dugmića“, a njegova knjiga “Šta bi dao da si na mom mjestu“, koja nosi naslov po popularnom hitu grupe, objavljena je u izdanju kuće “Ljevak“ iz Hrvatske.

Autor knjige rekao je na promociji da je u početku pisanja knjige mislio da će to biti definitivna biografija grupe "Bijelo dugme", ali u međuvremenu se predomislio jer je shvatio da bi ova grupa mogla imati još jednu kreativnu fazu.

“Ovo je knjiga je definitivno otišla daleko od svega šta se do sada pisalo o "Bijelom dugmetu", posebno ako se uzme u obzir da su oni planetarni fenomen jer su po mnogo čemu bend za Guinnessovu knjigu rekorda. To je jedina ozbiljna rock'n'roll grupa istočno od Londona”, smatra autor. Vesićeva knjiga mogla se kupiti po promotivnoj cijeni od 25 KM.

Knjiga je prije Mostara predstavljena u Sarajevu i Zenici.

Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rock-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovirajući rock-kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock. Bio je direktor festivala zabavne glazbe Beogradski šlager – Menadžer (1992–1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala Rockovnik (40 epizoda) i TV-serije i filma EKV – Kao da je bilo nekad. Živi u Beogradu i Puli.
Kopirati
Drag cursor here to close