Proces disolucije SFRJ

Predstavljen zbornik radova o poziciji BiH pod vodstvom Alije Izetbegovića

Kultura / Flash | 08. 05. 2013. u 22:39 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor Ejup Ganić i akademici Vladimir Premec i Ljubomir Berberović predstavili su večeras u Bošnjačkom institutu u Sarajevu Zbornik radova "Disolucija Jugosavije: procesi, uzroci i pozicija Bosne i Hercegovine kroz prizmu djelovanja političkog vodstva na čelu s Alijom Izetbegovićem".

Zbornik je priredio Muzej Alije Izetbegovića, a sastavljen je od radova istaknutih političara, sociologa i povjesničara s područja bivše Jugoslavije.

''Smatram izuzetno važnim svjedočenja bivših predsjednika Slovenije i Hrvatske, Milana Kučana i Stjepana Mesića, o stvarnim događanjima u to vrijeme, a koja su uvrštena u ovaj Zbornik.

Obojica su živi svjedoci događanja, a njihova viđenja djelovanja predsjednika Alije Izetbegovića su dragocjenost koliko za nas u BiH toliko i za političku zbilju čitavog svijeta'', kazao je u izjavi akademik Vladimir Premec.

Premec je Zbornik ocijenio visokom ocjenom je je ovo djelo, pojasnio je, sabralo ljude iz politike, akademskog života i sociologe iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Turske i SAD-a.

Akademik Ljubomir Berberović je prokomentirao da će uvijek biti onih koji će nastojati izjednačiti ulogu Alije Izetbegovića s onim što su radili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

''Nikakvo djelo ili individualni događaj to ne mogu spriječiti. Ali, sasvim sigurno je da ovaj Zbornik i djela u njemu imaju nešto zajedničko, a to je da nisu ta strana koja blati predsjednika Izetbegovića'', rekao je Berberović.

Ganić je pojasnio da je Zbornik korisna knjiga koja ima skroman broj radova, ali oni osvjetljavaju događaje iz razdoblja disolucije Jugoslavije.

''Zbornik donekle pokazuje gdje smo uradili dobro, a gdje ne u tom razdoblju'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close