"Crveni fićo"

Predstavljanjem knjige Žarka Plevnika počelo obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Kultura / Flash | 12. 11. 2014. u 07:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanjem knjige ratnog reportera HRT-a Žarka Plevnika "Crveni fićo", u Vukovaru je u utorak navečer počelo obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u sklopu kojega će se do 20. studenoga pod motom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" održati niz komemorativnih i drugih prigodnih događaja kojima će se podsjetiti na stradanje Vukovara.

"Sigurno se sjećate događaja 27. lipnja 1991. godine u Osijeku kada je tenk tadašnje JNA pregazio crvenog fiću. Autor sam te TV snimke, koja je obišla svijet i koju vrlo često koriste brojne TV kuće, a koju sam snimio tada na raskrižju Vukovarske i Klajnove ulice", prisjetio se poznatog događaja s početka Domovinskog rata autor Žarko Plevnik.

Plevnik je tijekom Domovinskog rata radio kao novinar u osječkom TV studiju snimajući brojne izvještaje iz Osijeka, Vukovara i drugih mjesta Slavonije i Baranje. Kako je rekao, u knjizi "Crveni fićo" utkane su njegove ratne reportaže iz 1991. i 1992. godine, a sav prihod od prodaje knjige namjenjen je razminiranju minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj.

O knjizi su uz autora govorili voditelj vukovarskog Centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Dražen Živić i professor emeritus Stanislav Marijanović. Ulomke iz knjige uz glazbenu pratnju Darija Plevnika čitala je dramska umjetnica Vlasta Ramljak.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. studeni 1991. godine kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana grada Vukovara, a pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ušli u grad.

Središnji komemorativni program održat će se 18. studenoga, a toga dana ulicama Vukovara proći će kolona sjećanja, tradicionalno predvođena hrvatskim braniteljima, sudionicima obrane Vukovara 1991. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close