Kuća okrenuta moru

Predstavljanje književnoga prvijenca Sonje Škobić u galeriji Aluminij

Kultura / Flash | 05. 03. 2015. u 09:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga kratkih priča, ukoričena pod imenom Kuća okrenuta moru, autorice Sonje Škobić, bit će predstavljena u Salonu 2 Galerije Aluminij, na znanoj adresi Kralja Tvrtka 11, u Mostaru. Predstavljanje je uglavljeno za utorak, 10. ožujka, s početkom u 19 sati, a osim autorice, u programu će sudjelovati i urednica knjige Misijana Brkić-Milinković, književnik Dragan Marijanović te počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

Riječ je o književnomu prvijencu mostarske autorice, rođene 1953. godine u Boki Kotorskoj. Djelo je iz tiska izišlo lani, u nakladi Zdravoga društva. Sonja ističe kako je riječ o mozaiku kratkih priča koje su izrasle iz njezinih osobnih sjećanja na šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine prošloga stoljeća. Upravo je njezin rani život u djedovoj kući na obali i nešto kasniji s roditeljima u Herceg-Novomu, na ulasku u Bokokotorski zaljev, snažnim pečatom ukupnoga ozračja njezinih pet kratkih priča. Sonja danas živi i stvara u Mostaru.

''Kamene kuće i stube, otoci i uvale, čempresi i mimoze, masline i palme, s mističnom ljepotom rodne Boke, jednostavno zovu na predah i na čitanje'', zapisao je Muselimović u osvrtu na nježni Sonjin prvijenac, dok je Marijanović zaključio kako se autorica, u vječitoj dvojbi kako ne prepustiti uspomene prašini zaborava, odlučila za knjigu koja jedina ne će zamrijeti u vremenu.

''Sonjino je djelo odgovorno, iskreno i toplo, ono je dražesnom simfonijom pripovjedi i pripovijesti o sebi, svojima i drugima, o oblicima, uvalama, kućama, ljudima, bojama, zvucima, nemirnomu i mirnomu moru, o paradigmi njezina i naših, ali i života njezinih junaka, koji nikada ni sanjali nisu kako bi mogli jednom biti nečijom knjiškom temom'', piše Marijanović, a jedan od ocjenjivača, književnik Admiral Mahić, svrstava Sonju među autore koji se ne srame svojega egzistencijalnog impresionizma u portretiranju svojih tema i junaka.

''Njezina je knjiga sebi okrenuta doživljenost, a opet otvoreno okrenuta ka potencijalnomu čitatelju, sa svim svojim izvornim neposrednostima, bez ikakovih suvišnih mistifikacija i ezoterizama kojima se pojačava naknadni učinak određenoga narativnog sklopa. Radi se o zbirki pripovijetki koje, bez ikakova lažnoga srama, iznose istinu sitnine naših sudbina, a veličine naših doživljaja'', zaključio je Mahić.

Kopirati
Drag cursor here to close