od 24. do 27. kolovoza

Predstavljamo potpuni program 17. Mediteran Film Festivala

Kultura / Flash | 22. 08. 2016. u 10:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 24. do 27. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 17. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji.

Program u konkurenciji donosi 22 dokumentarna filma. Selektor festivala Damir Čučić izabrao je po jedanaest filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno jedanaest filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 27. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 17. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

'Turizam' na otvaranju

Uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, bit će prikazana i zanimljiva filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom te svjetske premijere. Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u programu Adria bit prikazan dokumentarac ’Chuck Norris protiv komunizma’. Uz HBO, 17. MFF će na otvorenom kinu u središtu grada, uz potporu Operacije kino, prikazati i dva igrana filma ‘Brooklyn’ te ‘Ljubav i prijateljstvo’.

U srijedu 24. kolovoza u programu van konkurencije premijerno prikazujemo 'Filmove domaćih autora', dokumentarce 'Petrin izbor' Ivana Čolaka, 'Rock'n roll ludost ' Marija Ćužiča i 'Druga obitelj' Zdenka Jurilja.

Svečano otvaranje 17. MFF pripalo je dokumentarcu iz konkurencije dugih, hrvatskom filmu 'Turizam' Tonćija Gaćine, te će prvog festivalskog dana uz ovaj, bit prikazan i dokumentarac 'Napolislam', talijanskog redatelja Ernesta Pagana.

Drugi i treći dan Festivalam, uz program u konkurenciji, donosi i 'Američki izlog' u kojem će, na otvorenom kinu, bit prikazan dokumentarac 'Upoznajte Patelove'.

Da Mediteran Film Festival iz godinu u godinu radi iskorake, potvrđuju i novi programi koji ćemo imati priliku pratiti u prijepodnevnim projekcijama. Jedan od njih je MFF Fora, program za djecu u kojem će biti prikazani animirani filmovi za djecu ‘Ups Noa je otišao’, redatelja Toby Genkel i Seana McCormack i ‘Top cat: Mačak za pet’, redatelja Andrésa Couturiera.

Novi programi: Fora, Retrovizor i Rendezvous

Za nešto starije generacije, ali i sve one koji vole znati, vidjeti i čuti kako je bilo nekad, tu je program MFF Retrovizor. Šest odličnih zapisa 'Sutjeska filma', na veliko platno donose ljepote Hercegovine i njezinog naroda. Filmovi ‘Oteta zemlja’ Hajrudina Krvavca, ‘Kamen i zemlja’ Ivana Fogla, ‘Poteci vodo uzbrdo’ Žike Ristić, ‘Neretvom prema moru’ Sejfudina Tanovića, ‘Kolo života’ Suada Mrkonjića i ‘Beskrušna zemlja’ Ranka Stanišića bit će prikazani u četvrtak 25. kolovoza.

Uz Foru i Retrovizor, ljubitelji filma imat će priliku posjetiti i MFF Rendezvous, prijepodnevno druženje uz kavu na kojem će zanimljivi filmski predavači predstaviti svoja znanja i viđenja sedme umjetnosti danas, produkcije, stvaranja, i sveg onog što vas zanima o filmu, a ne libite se pitati. Druženje će trajati sva četiri dana Festivala u press centru MFF-a (prostorije Narodne knjižnice).

Ovogodišnji Mediteran Film Festivala zatvorit će igrani film hrvatskog redatelja Antonia Nuića, 'Život je truba'. Komedija, koja pršti humorom, optimizmom, glazbenim evergreenima i prvorazrednim glumačkim nastupima, bit će prikazana u subotu 27. kolovoza, nakon svečane dodjele nagrada najboljim filmovima 17.MFF-a.

Na ceremoniji otvaranj 24. kolovoza, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

Uz velik broj filmova, neizostavni dio Mediteranskog festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, jesu i filmski kvizovi, radionice, bogate nagrade i partiji koji čine ovaj Festival nezaobilaznim kulturnim odredištem regionalne scene. Dobrodošli na 17. MFF!

Kopirati
Drag cursor here to close