Crni i Beli

Predstava 'Voz' osvojila publiku u Mostaru

Kultura / Kazalište | 26. 05. 2016. u 19:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazališna predstava ''Voz'' večeras je rasprodala Narodno pozorište Mostar do posljednjeg mjesta.

Radi se o predstavi koja je odigrana u sklopu Mostarskog proljeća, pod pokroviteljstvom Hypo Alpe-Adria Bank. ''Voz'' je nastao po tekstu C. McCarthyja u adaptaciji i režiji Voje Brajovića. Brajović ujedno i glumi u ovoj predstavi zajedno s poznatim Mostarcem Sergejem Trifunovićem.

''Ovoj predstavi je potreban Mostar i izuzetno mi je drago što gostujem na Mostarskom proljeću. Nećemo iznevjeriti publiku. Kazalište je za mene sveto mjesto, ništa slično filmu i kada igram u kazališnoj predstavi moram imati kolegu kome vjerujem i na kojega se mogu osloniti jer kazališna publika ne prašta prosječnost, posebno u ovakvom djelu'', izjavio je Trifunović.

Inače, Voz je premijerno izveden prošle godine, a Brajović za predstavu kaže kako ona, kao i svaki projekt u kazalištu koje se ozbiljno bavi svojom misijom, nema namjeru mijenjati svijet nego utjecati na svijest ljudi.

Brajović je ideju da McCarthyjev tekst pretoči u kazališni komad dobio kada je gledao film po istom tekstu (u originalu "The Sunset Limited'') iz 2011. godine. Film je inače režirao poznati glumac Tommy Lee Jones koji glumi zajedno sa Samuelom L. Jacksonom glumi u drami o susretu dvaju čovjeka različitih vjerskih uvjerenja i pogleda na svijet. Likovi se zovu Bijeli i Crni.

Prije početka predstave, Crni spašava Bijelog da se ne baci pod vlak i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela akcija. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Beli ateista i profesor. Oni raspravljaju o ljudskoj patnji, o tome zašto živjeti i treba li živjeti, o razlozima zašto je Beli pokušao samoubojstvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi da publika razmišlja te da dođe do svojih odgovora.

''Inspiriran djelom McCarthyja, jedino što želim ovom predstavom je to da izazovem kritički odnos i svijest o tome kud ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovjekoljublje koje može spriječiti propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umjetnost i riječ'', rekao je ranije o predstavi Brajović. A Trifunović je za 'Voz' rekao kako to nije samo kazališna predstava.

''Ovo je nešto s čim ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati'', objasnio je Trifunović.

Pokrovitelji predstave su posebno ponosni što se predstava Voz u sklopu manifestacije održava pod Hypo sponzorstvom.

''Strast prema pozivu koji imaju i Brajović i Trifunović je za svako poštovanje. Ponosni smo što smo kroz sponzorstvo dio Mostarskog proljeća koje je odabralo da publici predstavi Zvezdara teatar i predstavu Voz u izvedbi sjajnih glumaca'', kazala je Sanela Pašić, predsjednica uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d koji već 13. godinu zaredom daje podršku organizaciji Mostarskog proljeća.

Podsjetimo, Mostarsko proljeće se održava 18. godinu zaredom i ''gradu na Neretvi'' svake godine daruje bogat program kroz pomno odabrane kulturne sadržaje.

Kopirati
Drag cursor here to close