Drang nach West

Predstava o beznađu i odlascima iz BiH izvedena u Mostaru

Kultura / Flash | 21. 04. 2017. u 20:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNK Mostar ugostio je večeras nagrađivanu predstavu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica 'Drang nach West' (Prodor na Zapad“).

Radi se o priči jedne prosječne obitelji iz Zenice – jedan dio želi napustiti BiH i odseliti se u Njemačku, dok drugi dio obitelji voli ovu državu i želi ostatina okupu. Predstava na slikovit način govori o aktualnom trenutku u kojem se nalazimo, odnosno trenutku u kome ljudi iz BiH, zbog općeg stanja, odlaze u druge zemlje, baš kao što su to činili i tijekom rata, samo što su motivi potpuno različiti.

Autor predstave je Dragan Komadina, a redateljica Lajla Kaikčija.

''Za nastanak ovog teksta najzaslužnija je Lajla Kaikčija, redateljica koja je od mene zatražila pomoć u traganju za teatarskom artikulacijom njenog ljudskog nemira izazvanog izbjegličkom krizom i slikama nesretne djece koja su se utapala u bijegu prema “obećanoj zemlji”. I dogodio se prodor. Drang na njemačkom znači i čežnju, čežnju za Zapadom. Valjda se tako i priča s Istoka premjestila prema Zapadu. Valovi Egejskog mora krenuli su dolinom Bosne i izbacile ove dramske brodolomnike u jedan zenički soliter'', kazao je Komadina.

U programskoj knjižici ove predstave, između ostaloga, piše:

''Iako zaronjen u svijet medijskog ludila, globalnog terorizma, zapadnog licemjerja i ksenofobije, islamskog fundemantalizma, Drang nach Westen je zapravo prodor u intimu dobro čuvanih tajni jedne obitelji čiji su protagonisti otac, dvije kćeri, te jedan stvarni, a drugi potencijalni zet. Ovaj dramaturški blitzkrieg počinje na crni petak, 13. studenog/novembra prošle godine, petak koji je za Zenicu i BiH bio sudbonosan u smislu ishoda kvalifikacijske utakmice s Irskom i plasmana nogometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Međutim, tu istu Francusku potresao je teroristički napad u režiji radikalnih islamista. Još jedan u nizu datuma na početku 21. stoljeća nakon kojega više ništa neće biti isto?''

Ova je predstava na 33. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom po odluci međunarodnog žirija osvojila nagrade za dramski tekst Dragana Komadine, za najbolju režiju Lajle Kaikčija, za glazbu Igora Kasapovića, scenografiju Sabine Trnka, kao i nagradu za najbolju predstavu u cjelini kazališta iz BiH te „Srebrnu statuu“ festivala za najbolju predstavu u cjelini, prema odluci žirija publike, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close