Noć bogova

Predstava Mire Gavrana na festivalu ''Sarajevska zima''

Kultura / Flash | 17. 03. 2014. u 09:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava ''Noć bogova'' autora Mire Gavrana u produkciji Gledališča iz Kopra će u okviru Internacionalnog festivala ''Sarajevska zima'' biti izvedena 18. ožujka u 20 sati.

Tekst, u kojem posljednjih 20 godina najčešće igrani suvremeni hrvatski dramatičar i pripovjedač Miro Gavran (1961), tematizira odnos umjetnika i vlasti u totalitarnom sustavu, igra je u igri, u kojoj su od povijesnih činjenica i zbivanja u paralelnoj drami, značajniji preobrati, koji neprestano mijenjaju likove i njihove međusobne odnose.

U vrijeme vladavine ''bogova'' isti vladaju beskompromisno i nesmiljeno te ''nebeskom'' voljom uređuju živote svojih podanika. Smočnica na dvoru kralja Luja XIV. Kad razgovor dotakne prijateljstvo, prilično pijani kralj teško krije sentimentalnost, pošto su dvorska luda i Moliere, mada njegovi podanici, ipak jedini, koji smiju da vide kralja pijanog, pa s njime mogu čak podijeliti poneku tajnu. U trenutku raznježenosti kralj svečano objavljuje da se tu noć slavi desetogodišnjica njihovog prijateljstva, ujedno optužujući Moliera da je o njemu napisao dramolet, s kojim su on i dvorska luda nastupali pred kraljevim neprijateljima. Kralj stoga zahtijeva da dramolet u tom trenutku odigraju samo za njega. Moliere i luda ispunjavaju naređenje, odigraju farsu, ali Moliere, unatoč spoznaji, da time ispisuje vlastitu smrtnu osudu, spreman je kralju u lice reći sve pa i to kako ga već godinama promatra s ''osjećajem mučnine u želucu'', te da u cijeloj Francuskoj ne postoji čovjek koji ne mrzi svoga kralja, samozvanog boga.

Predstava će biti izvedena na slovenačkom jeziku, a titlovana je na hrvatski.

Premijera je bila 22. studenog 2013 u Gledališču Koper.

Stvaralački tim: Prevoditeljica: Emica Antončič Redatelj i scenograf: Jaka Ivanc Pijanist: Davor Herceg / Joži Šalej Kostimograf: Leo Kulaš Dramaturg: Andrej Jaklič Dizajner svjetla: Jaka Varmuž Maska: Tina Humar Autor scenske glazbe: Davor Herceg.

Glumci: Moliere, 51 godina: Rok Matek Luis XIV., 35 godina: Danijel Malalan Dvorska luda, 45 godina: Lara Jankovič Klavir: Davor Herceg. Trajanje: 1 sat i 10 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close