MOstar

Predstava Kokoš: Veliki zalogaj za družinu i publiku

Kultura / Kazalište | 17. 09. 2014. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala scena Hrvatskog narodnog kazališta, ionako skučena, bila je premala da primi sve oni koji su htjeli vidjeti premijeru predstave 'Kokoš' koju je, u režiji Ive Krešića i Tine Laco izveo 'Mali teatar' Mostar.

Predstava je nastala prema motivima dramskog teksta 'Kokoš' ruskog pisca Nikolaja Koljade, a kako je priopćeno iz novoosnovanog teatra, ideja redatelja Krešića i Laco bila je načiniti zaokret od klasične postavke ove realistički obojene predstave u dva čina, te inkorporirati probrane tekstualne motive u areal suvremene kulture.

Pri tome su naglasak nastojali staviti na suptilne granice između stvarnog svijeta, svijeta kazališne umjetnosti i svijeta masovnih medija, ali i ubaciti dozu Mostara i zemlje u kojoj živimo na scenu.

Nikolaj Koljada, pišu kazališni kritičari, s više od 90 kazališnih komada, jedan je od najplodnijih ruskih modernih kazališnih pisaca.

Hrvatski kazališni redatelj Dražen Ferenčina tako navodi kako je Koljada znao je da većinu svog života ljudi provode banalno, bezidejno se vuku i često lupetaju, ne pretjerano, pametne rečenice.

''Tu dijagnozu kao da je na umu imao i Nikolaj Koljada kada je pisao 'Kokoš''', navodi Ferenčina.



U predstavi glume: Monika Kolar, Mario Ćeškić, Ružica Jukić, Mia Šušak i Kristian Pandža.

Glumci amateri pokazali su kako kazalište nije bauk, ali i da zahtjevan tekst Nikoja Koljade, može biti pravi izazov, a možda i prevelik zalogaj za prvu predstavu novoosnovanog teatra, koja je tražila pozornost publike.

Publici se pak mora zamjeriti pričanje tijekom predstave, zanemarivanje reda sjedenja po ulaznicama, ali i dovođenje djece koja su ometala i publiku i glumce. Nova glumačka družina morat će (novu) publiku odgojiti da je kazalište ipak zahtjeva dozu ozbiljnosti. No, sve u svemu, riječ je o osvježenju za kazališni život u Mostaru i pokretu koji će zasigurno skinuti s kazališta breme mjesta za uglancane u publici i preozbiljne na pozornici.

Predstava će u rujnu biti predstavljena hercegovačkoj publici. Tako će 18. rujna biti izvedena u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, 21. rujna u Posušju, 24. rujna u Širokom Brijegu i 25. rujna u Etno selu Međugorje.

Rezervaciju ulaznica po cijeni od 5 KM možete izvršiti na broj: 063 315 662

Kopirati
Drag cursor here to close