Krležina misao

Predstava "Hrvatska rapsodija" premijerno izvedena na Maloj sceni NPS-a

Kultura / Kazalište | 26. 01. 2016. u 07:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Hrvatska rapsodija" koju je prema tekstu Miroslava Krleže režirao Gradimir Gojer premijerno je izvedena sinoć na Maloj sceni En Face Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Krležin tekst je ovom predstavom nakon dužeg perioda postavljen na scenu NPS-a, a u ovom komadu Gojer osim režije potpisuje i adaptaciju teksta, likovna rješenja i izbor glazbe. Ujedno je ovom izvedbom aktualizirana Mala scena ovog sarajevskog pozorišta.

Brojan glumački ansambl različitih generacija na scenu je iznio Krležinu misao - Hasija Borić, Mediha Musliović, Emina Muftić, Sanela Pepeljak, Ejla Bavčić-Tarakčija, Riad Ljutović, Vedran Đekić, Slaven Vidak, Dušan Bugarin te Eman Šabotić.

Radnja priče smještena je u vlak u potpunosti ispunjen narodom koji simbolično juri u nepoznanicu. Tu su i bolesni i napaćeni, oboljela djeca, vjernici i udovice…Gola borba za život u doba ratnog vihora, dok vlastodršce takav prizor ne dotiče. Pred publikom je postavljeno pitanje hoće li vlak u konačnici stići u neku metropolu koja će omogućiti bolji život tim ljudima ili pak otići u sunovrat.

Krležin tekst, i nakon toliko vremena, korespondira s današnjicom u potpunosti, ne samo ovdašnjih prostora već mnogih zemalja svjetske scene.

Redatelj Gojer prethodno je ocijenio da ovaj tekst, nažalost, predstavlja krik u pustinji duha. Krležin teatar, kazao je, pitanje je riječi i jezika, pa tek onda svih ostalih teatarskih elemenata.

Tekst Miroslava Krleže "Kraljevo" također u režiji Gradimira Gojera posljednji je put na sceni Narodnog pozorišta postavljen 2005. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close