Kazalište

Predstava 'Fronta' otvorila 54. MESS

Kultura / Kazalište | 04. 10. 2014. u 08:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavom "Fronta" u režiji Luka Percevala i izvedbi njemačkog Thalia teatra te belgijskog Nacionalnog kazališta iz Genta u Sarajevu je u petak otvoren kazališni festival MESS koji se ove godine održava 54. put.

Istodobno je u Zenici izveden "Balkanski rekvijem" redatelja Stevana Bodrože u bosanskohercegovačko-austrijskoj koprodukciji.

Festival je otvorila srbijanska spisateljica i redateljica Biljana Srbljanović podsjećajući na činjenicu kako MESS baštini tradiciju jedne od najstarijih kazališnih smotri u regiji.

"Ovaj je festival uspio zahvaljujući prije svega svojoj publici", kazala je Srbljanović.

Dodala je kako u današnjem svijetu bavljenje kazališnom umjetnošću zahtjeva posebnu hrabrost, sličnu onoj kakvu je Sarajevo pokazalo tijekom rata i u opsadi.

"Hrabri grade, proglašavam ovaj MESS otvorenim", kazala je Srbljanović po čijem će tekstu na ovom festivalu biti izvedena predstava "Mali mi je ovaj grob" u čiju je koprodukciju uključeno i hrvatsko kazalište "Ulysses".

Ta predstava tematizira 100. obljetnicu početka Prvog svjetskog rata a taj je događaj odredio i središnji moto ovogodišnjeg MESS-a - "Budućnost prošlosti", piše Hina.

Na 54. MESS-u koji traje do 12. listopada bit će prikazano 25 predstava iz 18 država a prvi puta u BiH će nastupiti kazališta iz Japana i Maroka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close