'Ljepotica i Zvijer'

Pozorište lutaka iz Mostara na 'Baščaršijskim noćima'

Kultura / Flash | 09. 07. 2015. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ansambl Pozorišta lutaka Mostar ove godine po prvi puta gostovat će u službenom programu festivala „Baščaršijske noći“ u Sarajevu. U petak, 10. srpnja u 18 sati u dvorani Bosanskog kulturnog centra, popularnog BKC-a, izvest će svoju najnoviju predstavu „Ljepotica i Zvijer“ u režiji gosta iz Bugarske Todora Valova.

Scenografija i kreacija lutaka djelo su jedne od najistaknutijih europskih lutkarskih umjetnica Stefke Kjuvlijeve, izuzetno nadahnutu glazbu za ovu predstavu je komponirao Atilla Aksoj, a kostimograf je, takođe Mostarac, Orhan Imami. U predstavi igraju: Diana Ondelj-Maksumić, Nermina Denjo, Nedžad Maksumić, Igor Vidačković i Serđo Radoš.

Nakon kraće ljetne stanke Pozorište lutaka Mostar, koje je ovu sezonu završilo sa osam nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, već 20. kolovoza sa istom predstavom putuje na međunarodni festival „Mini poletje“ u Ljubljani, a odmah zatim sa predstavom „Ledeno srce“ na Festival lutkarstva u Podgorici (Crna Gora).

Poslije toga sa istom predstavom dio su natjecateljskog programa na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu, gdje su izabrani među sedam najboljih lutkarskih predstava sa područja bivše Jugoslavije u posljednje dvije godine. Potom slijedi sudjelovanje u Dječijem programu 55. internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu, ovaj put sa „Ljepoticom i Zvijer“, sa kojom odmah iza toga Pozorište lutaka sudjeluje i na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close