New York

Poznati filmovi koji će se prikazivati na ovogodišnjem BHFF-u

Kultura / Film TV | 10. 04. 2014. u 06:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor Bosanskohercegovačkog Film Festivala (BHFF) objavio je selekciju filmova za jedanaestogodišnji festival. Ukupno je odabrano 16 filmova, od kojih su četiri igrana, pet kratkometražnih i sedam dokumentarnih. Festival će se održati od 1. do 3. svibnja u kinu Tribeca u New Yorku.

Filmovi koji će se emitirati na ovogodišnjem BHFF-u su odabrani među 33 prijave iz 10 država: Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Nizozemske, Finske, Velike Britanije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Festival će i ove godine predstaviti filmsku vještinu redatelja Danisa Tanovića. Prošle godine, njegov film “Prtljag” je osvojio Zlatnu Jabuku za najbolji kratki film. Ove godine, BHFF će prikazati njegov najnoviji dugometražni film “Epizoda u životu berača željeza” koji opisuje istinite događaje i veoma teške životne borbe jedne Romske obitelji u središnjoj Bosni. Tanovićev film je portret socijalne situacije građana BiH i prikazat će se tijekom zadnjeg dana festivala.

Uz Tanovićev film, BHFF 2014 prikazuje još tri igrana filma: “Krugovi,” redatelja Srđana Golubovića; “Obrana i zaštita”Bobe Jelčića; i “Sa mamom” Faruka Lončarevića.

Film “Krugovi” počinje u jeku rata u Bosni 1993. godine. Srpski vojnik Marko svjedoči brutalnom napadu trojice svojih suboraca na Harisa, muslimanskog civila. Marko reagujeira i spašava Harisa, ali ga bijesni vojnici prebijaju na smrt. Dugo nakon završetka rata, 2008. godine, ratne rane još nisu zacijelile. Markovi prijatelji i obitelj se suočavaju sa izborom između oproštaja i osvete.

“Obrani i zaštiti,” smrt dugogodišnjeg prijatelja predstavlja dilemu za Slavka. On osjeća da mora otići na Đulaginu sahranu, ali u njegovom rodnom Mostaru ova jednostavna društvena obveza ga može uplesti u brojne probleme sa susjedima i s lokalnim političkim glavešinama. Međutim, ukoliko ne ode, njegova supruga će misliti da je kukavica, a ožalošćena obitelj mu to nikada neće oprostiti – a možda neće moći oprostiti ni sam sebi.

U filmu “Sa mamom,” mlada umjetnica Berina pokušava proživjeti svoju tek otkrivenu seksualnost i prihvatiti neumoljivu smrt majke. Jasna, dominantna žena, majka, doktorica i stup obitelj, ulazi u terminalnu fazu raka dojke s kojim se borila devet godina. Njen muž Mladen ne zna kako se nositi sa tim. Živeći u svom svijetu, okružena obitelji s kojom ne umije komunicirati, Berina, za dobro cijele obitelji, pokušava spasiti majku na jedini način koji zna: kroz magiju, obrede i vjeru.

Za tri kratkometražna filma, “Trideset i prvi maj,” “Bosnia in Our Hearts” (“Bosnien i våra hjärtan”) i “Fasunga,”prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u je svijetska premijera.

Dokumentarni film “Trideset i prvi maj” Mirze Ajnadžića opisuje aktivnosti obilježavanja Dana bijelih traka u znak sjećanja na žrtve rata u Prijedoru 1992. godine.

U dokumentarnom filmu “Bosnia in Our Hearts” (“Bosnien i våra hjärtan”) finske redateljice Sixten Björkstrand, tri Bosanca iz Finske putuju u Litvu na zadnju i presudnu kvalifikacijsku utakmicu bh. nogometne reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Kratki film “Fasunga” Zorana Ćatića je sažeta analiza povijesnih i socijalno-političkih prevrata koje osporavaju trajnost sjećanja.

Film “Tales from a Forgotten City,” će se premijerno predstaviti u SAD-u na Festivalu ove godine. Ovaj dokumentarac režisera Amira Grabusa odaje počast divnim uspomenama iz Mostara u starom dobu. Film prati ambicije glazbenog producenta Dragog Šestića i njegove grupe, Mostar Sevdah Reunion.

S njujorškom premijerom na jedanaestogodišnjem BHFF-u, dokumentarni film Chrisa Lesliea i Oggija Tomića “U potrazi za porodicom” je nezaboravna priča o dječaku koji je odrastao u sarajevskom sirotištu tijekom rata i o njegovoj sadašnjoj, odrasloj težnji da sazna više o svom porijeklu. Film je osvojio dvije prestižne BAFTA nagrade za najbolji novi rad i najbolju istinitu priču. Redatelj Chris Leslie će biti gost BHFF-a i razgovorati s publikom nakon prikazivanja filma u subotu u 20:00 sati u Varick dvorani.

Ostali filmovi uvršteni u selekciju:

  • “Beško” redatelja Nedžada Begovića, o modernom momku koji pripada novoj generaciji “Valtera” u Sarajevu;
  • “Vita Mulier” redateljice Mirne Dizdarević, kratki dokumentarac o dvije balerine koje se bore da opstanu u gradu koji ne cijeni njihovu umjetnost;
  • “Rana koja se krije” Une Kreso, kratkometražni film o mladoj ženi koja je izbjegla rat u Bosni i koja se vraća u Sarajevo da otkrije više o rodnom kraju;
  • “Samo da pogledam” Damira Bašića, jednominutni komentar o svakodnevnom životu običnog građanina Bosne i Hercegovine;
  • “Trnopolje, jedno zaboravljeno ljeto” redateljskog tima Zabou Cârrière, Taina Tervonen i Jean-Baptiste Delpias, o preživjelima koncentracijskog logora Trnopolje u Bosni;
  • “Mama” Ade Hasanovića, nagovijesna priča o novim početcima;
  • “Nek je živa glava” Amele Ćuhure, kratki film o ratnom zatvoreniku koji se vraća u Sarajevo da pronađe svoju obitelj.

Filmovi koji će se prikazati na BHFF-u takođe ulaze u natjecaj za nagrade žirija i publike.

Ove godine, žiri BHFF-a čine autor, redatelj i fotograf Harun Mehmedinović koji živi i radi u Los Angelosu; međunarodno-priznati umjetnik Nebojša Šerić-Shoba; te filmski redatelj i multimedijski umjetnik iz Brooklyna, Amir Husak. Žiri će dodijeliti sljedeća priznanja: nagradu BHFF žirija za najbolji dokumentarni film; nagradu BHFF žirija za najbolji kratkometražni film; i nagradu BHFF žirija za najbolji dugometražni film. Film može osvojiti nagradu žirija ako je prikazan na BHFF-u 2014. god. i snimljen 2012., 2013. ili 2014. god.

Za dodatne informacije i kompletan program, posjetite web stranicu na http://www.bhffnyc.org. Karte za jedan filmski blok su $15 i mogu se kupiti na blagajnama u kinu prije početka bloka ili na web stranici od 24. travnja do 1. svibnja, 2014. do 15:00 sati. Svi filmovi imaju engleske podnaslove.

Kopirati
Drag cursor here to close