30. svibnja

Poziv na obilježavanje 50. obljetnice Franjevačke gimnazije Poljud-Split

Kultura / Flash | 13. 02. 2015. u 15:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji učenici Franjevačke gimnazije za spremanje svećenika Poljud-Split sastat će se 30. svibnja (subota) ove godine u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Poljudu da bi obilježili 50. obljetnicu početka rada te ustanove koja je 10 godina odgajala sjemeništarce za njihov daljnji život.

Kako su organizatori predvidjeli programom, svečanost će trajati jedan dan. Započet će okupljanjem u 10 sati na Poljudu, a nastavit će se predstavljanjem u 10 i 30; promocijom monografije o poljudskoj gimnaziji, autora dr. fra Josipa Sopte; predavanjem o ulozi i značenju ove obrazovne ustanove te, po želji, obraćanjem samih nekadašnjih sjemeništaraca i profesora. Sveta misa je predviđena za 12 i 30 sati, a objed i druženje za 14 sati.

Franjevačka gimnazija na Poljudu trajala je nešto više od 10 godina (zatvorena je 1974.) i odgojila mnogo dobrih i plemenitih ljudi. Neki od njih postali su svećenici-franjevci, a neki profesori, pravnici, liječnici, ekonomisti... a svi zajedno dobri obiteljski ljudi. Kao kuriozitet spomenimo da je u ovoj gimnaziji predavao trenutačno najstariji živući franjevac u Hrvatskoj (a možda i u svijetu) 105-godišnji fra Berard Barčić.

Pozivaju se svi učenici i profesori ove gimnazije na susret i obilježavanja ove, bar za njih, važne obljetnice. Svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na brojeve mobitela i mailove: 091 589 36 18 (e-mail: [email protected]); 091 459 35 60 (e-mail: tcoric53gmail.com).

Kopirati
Drag cursor here to close