Hrvati sedam zemalja

Povorka sudionika manifestacije ''Po staza naših starih'' stigla u Kiseljak

Kultura / Flash | 04. 07. 2015. u 11:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina Kiseljačana okupilo se na platou ispod zgrade Općine kako bi dočekalo i pozdravilo veselu povorku mladih ljudi iz sedam država koji su nosili hrvatske nošnje iz raznih predjela.

Nazočne su pozdravili načelnik Općine Mladen Mišurić Ramljak i Ivo Miro Jović koji su članovi Organizacijskog odbora projekta te Franjo Pajrić iz Mađarske, inicijator projekta.

Prošle godine projekt je započeo u Hrvatskoj, a ove godine u Bosni i Hercegovini točnije Kraljevoj sutjesci. Sudionici su zatim posjetili Visoko, Lepenicu, Kreševo te Kiseljak.

Uz mnoštvo starih, narodnih hrvatskih pjesama i plesova projekt se tako predstavio kiseljačkoj publici dok danas nastavlja put po Središnjoj Bosni.

Podsjećamo, riječ je o obilježavanju pet stoljeća progona gradišćanskih Hrvata, odnosno putovanju kroz sedam država: BiH, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Češku.

Organizator putovanja je Zaklada EMC GRAH "KUME" ( Etnomemorijalni i Informacijski Centar gradišćanskih Hrvata) uz brojna civilna društva, općine i gradova, koji potpomažu ovaj projekt. Projekt je 2013.godine pokrenuo Franjo Pajrić iz Koljnofa, mađarskog grada s kojim Kiseljak njeguje prijateljske odnose.

U subotu, 4. srpnja, povorka će posjetiti Fojnicu, Busovaču i Vitez, 5. srpnja na rasporedu je posjeta Travniku, Jajcu i Podmilačju, 6. srpnja suna redu Banja Luka i samostan trapista ''Marija zvijezda''.

Putovanje se zatim nastavlja kroz Hrvatsku i druge zemlje.

Po staza naših starih - Tradicionalno ljetno putovanje Europom, kojim gradišćanski Hrvati obilježavaju 5 stoljeća progona, počelo je u Kiseljaku. Prate u stopu Glas Hrvatske i HRT4.

Posted by Glas Hrvatske on Saturday, July 4, 2015
Kopirati
Drag cursor here to close