Kuba

Povijesni trenutak: Na Kubi se sastali papa Franjo i patrijarh Kiril

Kultura / Vjera | 12. 02. 2016. u 20:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo, prije šestodnevnog posjeta Meksiku, na Kubi se oko 20.20 po našem vremenu sastao s ruskim patrijarhom Kirilom. Radi se o povijesnom sastanku jer se poglavar Katoličke crkve i ruski patrijarh, sastaju prvi put nakon raskola 1054. Kiril, koji je na Kubu doputovao jučer, dočekao je Franju u zračnoj luci.

Prije susreta Franje i Kirila, papu je na izlasku iz zrakoplova dočekao i kubanski predsjednik Raoul Castro. 

Povijesni susret dvije je godine pripreman u tajnosti. 


''Kad sam prvi put posjetio Moskvu, patrijarh mi je rekao da se želio sastati sa Svetim Ocem, ali situacija i uvjeti u tom trenutku nisu bili povoljni. Promjenom situacije, rasla je patrijarhova želja da se sretne s Papom'', objasnio je kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. 

Sastanak ima dva velika cilja: mir u svijetu i ekumenizam. Poglavar Katoličke i Ruske pravoslavne crkve potpisat će zajedničku deklaraciju, navodno je riječ o tekstu na desetak stranica. Teme će biti izazovi važni za cijeli kršćanski svijet. Položaj kršćana na Bliskome istoku samo je jedna od njih. 

Srbijanski Informer objavio je da je papa Franjo za francuski list Journal de Dimanche izjavio kako će patrijarha Kirila zamoliti da pita ruskog predsjednika Vladimira Putina da mu pomogne doći do sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i iranskog vođe Hasana Rohanija kako bi zajedno uložili napore u pružanju pomoći kršćanima u svim dijelovima svijeta. 

Moskva se protivila susretu zbog prijepora koji opterećuju njezin odnos s Vatikanom. S dnevnog je reda maknula optužbu da Katolička crkva pokušava preobratiti pravoslavce nakon raspada bivšeg SSSR-a, ali jedan je problem ostao - crkvena imovina u Ukrajini, koja je nakon pada komunizma vraćena katolicima. Pravoslavci je žele natrag. Uz to, ono što je sada drukčije je progon kršćana na Bliskom istoku koji provodi Islamska država, pojasnio je Philip Pullella, Reutersov dopisnik iz Vatikana. 

Iako je riječ o vjerskom događaju, susret ima politički naboj. Analitičari smatraju da do njega ne bi došlo bez odobrenja predsjednika Vladimira Putina, koji je u sukobu sa Zapadom zbog angažmana u Siriji i Ukrajini. Moćna Ruska pravoslavna crkva, koja ima 165 milijuna vjernika, njegov je saveznik. 

Papa se protivio američkoj intervenciji u Siriji, a sukob u Ukrajini nazvao je bratoubilačkim ratom. Rusija mu je zbog toga pljeskala. 

Kopirati
Drag cursor here to close