neutralni teren

Povijesni susret: Papa Franjo i patrijarh Kiril na Kubi

Kultura / Flash | 12. 02. 2016. u 10:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo otputovao je danas na Kubu, gdje će biti održan povijesni susret sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom. Očekuje se da će papa Franjo i patrijarh Kiril provesti oko dva sata u privatnom razgovoru na Međunarodnom aerodromu Jose Marti u kubanskoj prijestolnici Havani, prenosi agencija AFP.

To će biti prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve još od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Europu i Bliski istok. Očekuje se da će danas na Kubi papa Franjo i patrijarh Kiril potpisati zajedničku deklaraciju o suvremenom progonu kršćana u zemljama poput Iraka i Sirije, koja je kako su prethodnih dana izvijestili moskovski i rimski mediji, napisana na šest strana.

Zagrljaj pravoslavnoj braći

Sastanak na neutralnom terenu se planira već desetljećima, a posljednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji Papine odlučnosti da bi se sastanak trebao održati i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću kršćana. Približavanje s pravoslavnim krilom kršćanstva je u skladu sa nastojanjima pape Franje da Vatikan postane aktivniji u međunarodnoj diplomaciji.

"Samo sam želio da zagrlim moju pravoslavnu braću", rekao je Papa u intervjuu ranije ovog tjedna, ali je sastanak stavio i u kontekst šireg angažiranja Rusije na međunarodnoj sceni, rekavši da bi Moskva mogla biti važan partner u postizanju mira u svijetu. Papa Franjo je od svog izbora 2013. na čelo Rimokatoličke crkve dvaput primio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Vatikanu.

Kako je naveo ranije ovog tjedna talijanski list Corriere Della Sera najava sastanka došla je kao potpuno iznenađenje. Pripreman je u strogoj tajnosti, posebno zbog nekih dužnosnika Ruske Pravoslavne Crkve koji se oštro protive bilo kakvoj ideji "jedinstva" i najmanjem znaku približavanja Rimu. Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, naglasio je Hilarion.

"Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava", rekao je.

Neutralni teren

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Europi jer se Kiril tome protivio. "Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima", rekao je Hilarion. Sastanak ima dva velika cilja, mir u svijetu i ekumenizam. Papa želi brži proces pomirenja s protestantima i pravoslavnima, smatrajući da će to pridonijeti miru.

Papa inzistira da su kršćani suočeni s islamskim radikalizmom. Često koristi frazu "ekumenizam krvi" govoreći o kršćanskim mučenicima u Siriji i Nigeriji, naglašavajući da su mete zato što su kršćani, a ne katolici, pravoslavni ili protestanti.

Nakon sastanka na Kubi, papa Franjo nastavlja putovanje u Meksiko gdje će posjetiti neke od najsiromašnijih i najnasilnijih mjesta u toj državi, a stići će i na sjevernu meksičku granicu kako bi govorio o muci migranata koji pokušavaju doprijeti do Sjedinjenih Država.

Kopirati
Drag cursor here to close