film Semir Halilovića

Potresno svjedočenje u dokumentarcu 'Kako je izdana Hercegovina'

Kultura / Film TV | 29. 01. 2015. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački pisac i publicist Semir Halilović putem internet kanala Youtube je promovirao svoj drugi dokumentarni film „Kako je izdana Hercegovina“.

Kako je priopćio Halilović, jednosatni film obiluje dokumentima, vrlo potresnim svjedočenjima, prisluškivanim razgovorima, ali i videozapisima koji su ponajbolji dokazi do kojih je moguće doći danas s obzirom na protok vremena i na skrivanje velikog dijela arhiva koji bi mogao ponuditi odgovore na pitanja o ustrojstvu i opstanku BiH koja se danas postavljaju jednako kao i 1993. godine.

U filmu govore dr. Safet Ćibo, zapovjednici Hasan Hakalović, Jasmin Hujdur, Nihad Bojadžić, Adnan Solaković, akademik Muhamed Filipović, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Mate Granić, general Armije RBiH Sefer Halilović i drugi.

''Ovo je drugi od ukupno tri ratna filma na kojima sam radio'',  navodi Semir Halilović, autor filma „Atentat“ koji je radio prema istoimenoj knjizi koja se bavi događajima u vezi s ubojstvom Halilovićeve majke Medihe te njegovog ujaka Edina Rondića. Halilović dodaje kako uskoro završava i postprodukciju filma „Bilo jednom na Igmanu“.

Film „Kako je izdana Hercegovina“ uskoro će imati i svoju sarajevsku promociju a potom i promociju u Mostaru, Jablanici i Konjicu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close