službena najava

Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir

Kultura / Flash | 10. 10. 2015. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvažene osobe, eksperti i autoriteti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koje su 2011. godine imali dovoljno hrabrosti da stanu iza projekta Ars Aevi danas su potpisali Deklaraciju o kandidaturi projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu.

Povodom prve službene najave inicijative o kandidaturi Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir, koja je predstavljena 9. rujna u ambijentu Art Depoa Kolekcije Ars Aevi, danas su se u istom prostoru sastali i prvi potpisnici Deklaracije o kandidaturi projekta ARS AEVI za Nobelovu nagradu za mir. Između ostalih, Deklaraciju su potpisali Ivan Štraus, Gradimir Gojer, Danis Tanović...

"To je bio njihov odgovor na vrlo neočekivanu opstrukciju razvoja Ars Aevi u tom periodu. Od 2011. do 2015. prošle su četiri godine, svašta se dogodilo i mislim da smo iz klopke negativnog ušli u sferu pozitivnog. Iza projekta Ars Aevi u ovom trenutku stoji EU koja je donijela odluku da će raditi studiju izvodivosti projekta. Republika Italija je najaktivnija u komunikaciji sa partnerima koji bi trebali da budu partneri u fazi izgradnje muzeja Ars Aevi", istaknuo je direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

Prema njegovim riječima, u tom zrenju pozitivnih energija došli su do znanja da ostvarene vrijednosti projekta Ars Aevi zaista zaslužuju kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir.

"Bilo je prirodno da ličnosti koje su imale dovoljno hrabrosti i mudrosti da 2011. stanu iza projekta Ars Aevi budu prvi potpisnici Deklaracije o kandidaturi projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu. Obavio sam razgovore sa 72 osobe, veoma ugledne, uvažene. Mi smo sada ponovo ovdje. Oni koji su mogli doći, došli su osobno, a oni koji nisu mogli su putem maila, poslali svoju suglasnost i izraze podrške. Dakle, danas se obavlja prvi čin potpisivanja Deklaracije kandidature projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir", naglasio je Hadžiomerspahić.

U predstojećim mjesecima i naredne dvije godine uslijedit će vrlo snažna promotivna internacionalna kampanja, najavio je on.

"Ovo je prvi korak u pravcu jedne moćne, internacionalne kampanje koja će biti realizirana u naredne dvije godine sa idejom da projekat Ars Aevi bude kandidiran za Nobelovu nagradu 2018.", istaknuo je Hadžiomerspahić.

Pravo na kandidaturu za Nobelovu nagradu, prema Hadžiomerspahićevim riječima, ima svaki živi čovjek i svaka institucija planete.

Kopirati
Drag cursor here to close