Umjetnost

Posuški kamendani: Likovne kolonije na kojima se crtaju motivi naših kamenih građevina

Kultura / Flash | 11. 08. 2017. u 21:29 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinarka radiopostaje Posušje Marija Budimir danas je posjetila likovne kolonije koje se održavaju u sklopu 6. Posuških kamendana na Trgu hrvatskih branitelja i stadionu Mokri Dolac.

Razgovarala je s učenicama polaznicama srednje strukovne škole i gimnazije koje su jučer i danas te će sutra raditi na oslikavanju motiva Posušja na zidu istočne strane posuškog zelenog dragulja.

''Općina Posušje je dala ideju da radimo motive starih kamenih crkava. Konkretno radila sam stećke i novu crkvu. Jako nam je vruće ali s vremenom radimo pauze do navečer tako da nam to ne predstavlja veliki problem'', kazala je Matea Malenica.

Što se tiče tehnike siva je podloga i crtaju s crnim betonskim bojama, a slike će biti prožete trobojnicom.

''U Posušje sam se s obitelji doselila iz Kraljeve Sutjeske. Motivi koje crtam su crkva na Blidinju i most. Usprkos vrućini uspjeli smo sinoć završiti dosta toga'', rekla je za radio Posušje Katarina Grmača.

Dijana Bošnjak je tek završila prvi razred, a bojanjem se bavi već nekoliko godina.

''Pohađala sam likovnu radionicu Srećka Sliškovića tako da mi ovo nije strano, a trenutno crtam motiv mosta na Ričini'', rekla je Dijana.

Matea Kapular se koloniji pridružila jutros a zaslužna je za motiv stare posuške crkve.

U posjet koloniji bili su načelnik općine Posušje Branko Bago i predsjednik OV-a Ivan Lončar.

''Drago mi je da smo ove godine ponovno pokrenuli kamendane, možda u malo neobičnom obliku jer se rade crteži. Ali crteži koji asociraju na naše kamene građevine koji ih u Posušju dosta imamo. Drago nam je da smo u suradnji s akademskim slikarima Martinom Tomić i Srećkom Sliškovićem pokrenuli ovaj projekt te u njega uključili naše srednjoškolce. Ovo što su zasada napravili je uistinu fantastično što može potvrditi svatko tko prođe pored stadiona'', rekao je Lončar.

Likovna kolonija se održava i na Trgu hrvatskih branitelja na kojoj sudjeluje nekoliko slikara a jedan od njih je i Branko Širić koji je rekao kako je šteta što se nije odazvalo više domaćih autora, a njegov motiv za ovu koloniju bit će stara osnovna škola, priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close