Homerova slijepa publika

Posmrtni ostaci začetnika ideje o Troji u Gabeli prosuti nad starim gradom

Kultura / Flash | 05. 08. 2015. u 15:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj Roberta Salinasa Pricea, točnije njegova djeca stigla su na tridesetu godišnjicu svjetske promocije Troje u Gabeli, odnosno Salinasove knjige ''Homerova slijepa publika''.

Po želji Roberta Salinasa Pricea, meksikanskog hotelijera rodonačelnika teorije o Troji u Gabeli, njegovi posmrtni ostaci, pepeo iz urne prosut je po starom gradu u Gabeli.

Na pitanje je li još uvijek vjeruju u očevu teoriju o Troji u Gabeli, kćerka Maria Linda odgovara: ''Da, još uvijek vjerujem u teoriju mog pokojnog oca. U suštini, o toj teoriji ne znam kao moj otac, ali se sjećam dijelova o kojim me on podučavao kad sam bila mala, pa sami dolazak u Hercegovinu daje smisao o svemu onome o čemu je moj otac govorio''.

Novinarima se obratio i unuk Roberta Salinasa Pricea, José, koji je rekao da je jako sretan što je mogao upoznati svog djeda te njegov rad, i isto tako na temelju geografskih opažanja prokomentirati cijelu teoriju o Troji u Gabeli.

Lukas Gerci, prijatelj obitelji Salinas, koji je također upućen u teoriju o Troji, o kojoj se govorilo na samoj konferenciji, kazao je: ''Glavna razlika između Ilijade i Odiseje jeste da Ilijadu ne bi trebalo smatrati alegorijom, poezijom nego da ju treba isčitavati na način da sve što tamo piše nije za ukras, već se to usitinu dogodilo. Smatram da postoje dva primjera, a to su, da Troja mora biti u okviru Ilirskih odaja, a ne u maloj Aziji, a drugi primjer je u samom imenu grada Čapljina. Svi već vrlo dobro znamo da je Čapljina dobila ime po ptici čaplji, a upravo te ptice opisivale su trojance, njihov način napada, te se tu zaključuje teorija o vezi Troje i ovog područja gdje se mi trenutno nalazimo''.

Zadnja knjiga koju njihov pokojni otac nikad nije završio, sadrži oko 600-700 stranica napisanog istraživanja.

Spomenuta knjiga još uvijek nije objavljena, ali iz obitelji Salinas ističu kako se nadaju da će knjiga uskoro izaći te da će oni biti ti koji će ju donijeti u Gabelu.

Podsjećamo, Roberto Salinas Price u Gabelu je prvi puta stigao 1967. godine. Stranca neuobičajenog zanimanja primijetili su, ali ubrzo zaboravili Gabeljani. Kada su u ljeto 1985. godine navalili turisti, ponovo su se prisjetili pojedinosti. Do rata bilježeni su značajniji turistički posjeti Starom gradu, počele su i prva istraživanja, a onda s ratom Troja u Gabeli potonula je u zaborav. Iz njega dva puta oživljavao ju je sam Roberto Salinas, a sada po treći puta njegova djeca.

Kopirati
Drag cursor here to close