Izložba

Počiteljska priča u Sarajevu

Kultura / Flash | 29. 02. 2016. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Počiteljska priča", koju tradicionalno svake godine organizira Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) povodom 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH, u ponedjeljak će biti predstavljena poklonicima umjetnosti u sarajevskoj Galeriji "Roman Petrović".

Postavka donosi radove dvadeset autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Slovačke, Turske, Njemačke i Meksika. Nastali su u okviru prošlog saziva Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, održane u srpnju prošle godine, koju svake godine u tom hercegovačkom gradiću organizira ULUBiH.

Tajnik ULUBiH-a Denis Jeina istaknuo je za Fenu da svake godine na koloniju u Počitelju pozovu umjetnike iz cijelog svijeta, te da se sudionicima ne zadaje jedna tema, već im se dozvoli sloboda izbora tematike koja im odgovara. Većina ih ipak bude inspirirana prirodom koja ih okružuje, kao i kulturno-historijskim pečatom tog grada.

''Većina umjetnika uglavnom je nadahnuta tim drevnim gradićem, kao i prirodom, te se na njihovim djelima često kao motivi nađu kula, džamija, kamen, voda ili sunce. Izložba promovira bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe i umjetničko stvaralaštvo, te interkulturalnu i međunarodnu razmjenu i suradnju'', naveo je.

Jeina podvlači da su od tehnika najviše zastupljeni akrilik na ljepenci te ulje na platnu, ali i pastel te kombinirane tehnike, gdje su rađeni i digitalni printovi te radovi s voskom.

Od spomenutih dvadeset umjetnika sudionika Počiteljske kolonije, na otvaranju izložbe očekuje se dolazak onih iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Izložba je uvrštena u program Festivala "Sarajevska zima", a bit će postavljena 15 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close