City of art

Poči(ni)teljom zatvoreni Međunarodni susreti mladih stvaratelja u Počitelju

Kultura / Umjetnost | 05. 08. 2015. u 08:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerom kratkog igranog filma "Poči(ni)telj" redatelja Gorčina Zeca sinoć su u Počitelju zatvoreni prvi Međunarodni susreti mladih stvaratelja "City of art - Počitelj", na kojima je sudjelovalo oko 40 studenata i mentora iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Također, sinoć je prikazan i dokumentarni film o pripremama skakača za skokove sa Starog mosta u Mostaru pod nazivom "Most".

Filmove su snimili studenti sa Sarajevo Film Academy, Fakulteta dramskih umjetnosti Tuzla, Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd, Akademije dramskih umjetnosti Zagreb tijekom filmske radionice, na kojima su mentori bili profesori Nenad Dizdarević, Andrija Dimitrijević i Edin Lonić.

U okviru Međunarodnih susreta mladih stvaratelja, od 24. srpnja do 4. kolovoza održane su radionice i iz likovne umjetnosti, teatra i novinarstva.

Bh. slikar maestro Safet Zec sudionicima je pokazao tehnike starog zanata - grafike te ih upoznao o umjetničkom tisku. Studenti su na bakrenim pločicama slikali prva umjetnička djela, koja im je Zec izradio i poklonio za uspomenu.

Na radionici iz tetara, na kojoj je mentor bila kostimografkinja i profesorica na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu Ljiljana Petrović izrađeni su kostimi od papira. Fotografije kostima snimane su na različitim lokacijama u Počitelju, a nosile su ih glumice iz Sarajeva i Zagreba.

Profesor na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Beograd na odsjeku za grafički dizajn Zoran Blažina sa studentima je obilazio stećke u okolini Počitelja, među kojima je bila najveća nekropola stećaka Radimlja kraj Stoca. Inspiriran stećcima i starim pismom - bosančicom uradio je seriju grafičkih dizajniranih fotografija s motivima stećaka, bosančice i Počitelja.

Doajen bh. novinarstva Rinko Golubović je na radionici iz novinarstva budućim glumcima, redateljima i producentima ukazao na važnost javnog nastupa.

Sudionici te stanovnici i posjetitelji u Počitelju na prvim Međunarodnim susretima mladih stvaratelja pogledali su kratki igrani film "Bit će što bude“ mlade sarajevske redateljice Esme Sarić, tri filma Gorčina Zeca "Passepartout“, "Punk monkey“ i "Vječna vatra", te dokumentarni film Damira Pirića Rock'n'War.

Zbog izuzetnog zalaganja i intenzivnog rada svim sudionicima su dodijeljene diplome Međunarodnih susreta mladih stvaratelja "City of art - Počitelj".

Susrete je organizirala produkcija "Sve je moguće" u suradnji s Općinom Čapljina, a podržalo ih je i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close