Dječji festival

Počele prijave za 18. Festival dječjeg teatra BiH

Kultura / Flash | 15. 01. 2015. u 07:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počele su prijave za 18. Festival dječjeg teatra Bosne i Hercegovine koji će se održati u petak, subotu i nedjelju 8, 9. i 10. svibnja 2015. godine u Gračanici.

U obzir za prijave dolaze, prvenstveno, predstave koje su odraz istinskog dječjeg stvaralaštva, predstave u kojima je došla do izražaja razigranost djece i tretiranje pitanja, problema i interesa djeteta i dječjeg svijeta, onog stvarnog, ali i onog iz mašte, te predstave koje traju najmanje 20 minuta, priopćeno je.

Ukoliko bude više od deset prijavljenih grupa, na dvostupno organiziranje festivala, ali i na kreiranje repertoara festivala u dva programa i to:

1. Sve prijavljene predstave, ako ih bude više od deset, bit će razvrstane u najviše tri grupe koje će nastupiti u najviše tri grada Bosne i Hercegovine. Žiri iz svake grupe može, ali i ne mora, izabrati tri predstave koje će nastupiti na završnom dijelu festivala u Gračanici. U svakoj od tri grupe žiri će, po istom kriteriju, kao i na završnom dijelu festivala nagraditi pojedinačna ostvarenja, kao i predstave u cjelini. Po ovom osnovu u završnom dijelu festivala može nastupiti do 9 grupa i predstava, te domaćin izravno kao deseti.

2. Zbog ravnopravnijeg vrednovanja ostvarenih rezultata, ali i ujednačavanja kriterija, festivalski repertoar odvijati se u dva programa i to: neprofesionalno vođene dječje dramske grupe i profesionalno vođene dječje dramske grupe.

Žiri će prilikom donošenja odluka ova dva festivalska programa promatrati odvojeno i u svakom od programa nagraditi najbolja ostvarenja i pojedince.

Nastojeći afirmirati postojeće stvaralaštvo djece u osnovnim školama, ali i stvaralaštvo djece tog uzrasta organiziranih u različitim teatarskim grupama i organizacijama, na 18. Festivalu dječjeg teatra BiH organizatori žele okupiti sve one koji imaju što reći i pokazati.

Na 18. Festivalu dječjeg teatra BiH, u dvije razine organiziranja bit će izvedene sve prijavljene predstave.

Festival će pratiti tročlani žiri koji će imenovati Upravni odbor Centra za dramski odgoj iz reda istaknutih dramskih umjetnika, profesora i kritičara. Jedan član žirija bit će gost iz inozemstva.

Grad domaćin formirat će i peteročlani dječji žiri koji će dodijeliti nagradu publike za predstavu u cjelini.

Žiri Festivala može u svakom od programa dodijeliti slijedeće nagrade: za predstavu u cjelini, za ansambl igru, za umjetničko - pedagoško vodstvo i za originalni dramski tekst, predložak ili ideju predstave.

Žiri, iznimno, može dodijeliti i petu nagradu, po vlastitoj procijeni, za neki element umjetnosti teatra koji se istakne na Festivalu. Žiri može pohvaliti neograničen broj grupa i pojedinaca.

Poslije svake izvedbe organizira se okrugli stol na kojem članovi žirija, publika i drugi sudionici Festivala iznose svoja zapažanja o predstavi.

Upravni odbor Centra za dramski odgoj, istovremeno kada i žiri, odredit će voditelja Okruglog stola.

U smislu obogaćivanja festivalskog programa organizatori najavljuju jednu profesionalnu predstavu za djecu za sve sudionike Festivala dječjeg teatra BiH i djecu Gračanice.

Zainteresirani prijave očekuju do 25. ožujka 2015. godine na adresu: Centar za dramski odgoj Ulica Maršala Tita broj 128, 88000 – Mostar, Tel: 036 558 485, Fax: 036 558 485, e-mail: [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close