Ovo je muzej svih nas!

Počele "dežure" u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine: Muzej nije zaboravljen

Kultura / Flash | 03. 08. 2015. u 13:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivnosti građanske akcije ''Ja sam Muzej'' koje uključuju svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine počele su danas u toj instituciji kulture.

Dežurstva

Brojne javne osobe, kulturni, sportski i akademski radnici te učenici i studenti žele podsjetiti bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH zatvorena gotovo tri godine, te utjecati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi, javlja Fena.

Prvog dana u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić.

Dežurstva će trajati od 10.00 do 18.00 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od deset do 15 ljudi. Oni će imati priliku vidjeti kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu "Čuvari muzeja" te snimiti videoporuku kojom će apelirati na rješavanje statusa ove institucije. Ujedno će se potpisati na simbolični panel "Dežura", kao i u knjigu utisaka koja će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije. U ime organizatora projekt koordinatorica Udruženja

Građani nisu zaboravili Muzej

''Akcija'' Ines Tanović-Sijerčić novinarima je kazala da je odziv ljudi vrlo veliki.

''To pokazuje da građani nisu zaboravili ovaj muzej, da im nije jednostavno prolaziti pored zatvorenih vrata'', naglasila je ona. Pojasnila je da se akcijom ''Ja sam Muzej'' želi promijeniti javni imidž Zemaljskog muzeja u medijima i javnosti te ukazati na tešku i neodrživu egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalazi ova institucija kulture.

Pjesnikinja Adisa Bašić je istakla da se akciji odazvala jer želi da se konačno odgovori na pitanje o statusu Zemaljskog muzeja.

''Izgleda da smo se pomirili s tim da su vrata ove institucije zatvorena. To se mora promijeniti'', poručila je Bašić. Načelnica Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju Lebiba Džeko smatra da je ova akcija pravi način da se skrene pažnja na Muzej i njegove probleme. Sretna je, kaže, zbog činjenice da je akcija ideja nevladinog sektora i da su građani zainteresirani za tu instituciju. Sutra, drugog dana akcije "Ja sam Muzej" u Zemaljskom muzeju BiH dežurat će Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, Moamer Kasumović i Ferida Duraković.

Ibrahim Spahić je danas u Zemaljskom muzeju BiH, nakon svog dana dežure u akciji „Ja muzej“, voditeljici Etnografskog odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH Lebibi Džeko, predao kliješta za vađenje eksera i izrazio uvjerenje da će Muzej konačno biti otvoren za javnost.

Zemaljski muzej je jedinstvena ulaznica u EU

Spahić ističe da svim generacijama zainteresiranih vrata Muzeja treba odmah otvoriti.

''Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju kulturne politike BiH i obvezalo se, u rujnu 2008. godine, pripremiti novi zakon o Zemaljskom muzeju BiH, ističući da je ova institucija od državnog značaja za BiH. Želim da danas, ponovo, pozovem putem ove simbolične i vrijedne akcije, osnivača Zemaljskog muzeja BIH da ispuni svoju obavezu i usvoji zakon o Muzeju'', istaknuo je Spahić poklanjajući knjige Biblioteci Muzeja i kliješta dežurnoj suradnici.

Po njegovim riječima, ova institucija je naša stvarna i jedinstvena ulaznica u EU, jer je sa baštinom koju ima u svojim trezorima najbolja potvrda europskih vrijednosti, piše Fena.

''Nezamisliv je proces eurointegracija BiH bez trenutnog otvaranja Muzeja'' zaključio je Spahić, priopćeno je iz Međunarodnog centra za mir (IPC).

Kopirati
Drag cursor here to close