od 10. do 13. rujna

"PitchWise" – Festival ženske umjetnosti u Sarajevu

Kultura / Flash | 09. 09. 2015. u 08:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH "PitchWise" (PW), njegovo deseto izdanje, bit će održan od 10. do 13. rujna u Sarajevu, u organizaciji Fondacije "CURE".

Ovaj prepoznatljivi feministički festival okuplja umjetnice i aktivistice različitih generacija iz države i svijeta. Ove godine na PW će svoje radove predstaviti oko 70 umjetnica, glazbenica, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Gruzije i Amerike.

Neke od sudionica ovogodišnjeg programa su Eve Ensler, "Girl be heard", Guerrilla Girls, Dr.Kaouthars Darmoni, ACT Women, ArtFemine, VoxFeminae, BeFem, Impuls Tutin i drugi. Ovogodišnji "PitchWise" stavlja fokus na centralnu temu "RE_Visited!", donoseći presjek 10 godina Festivala.

‘’Ovogodišnjim "PitchWise" festivalom obilježavamo ustrajnost održavanja i vidljivosti zauzimanja javnih prostora i transformisanje patrijarhalnih praksi u kulturu feminističkog narativa, koji propituje nametnute heteronormativne norme i nudi drugačiju kulturu, koja promovira mir i nenasilje’’, navodi se u priopćenju organizatora.

Eve Ensler (USA), poznata američka spisateljica i aktivistkinja, autorica proslavljenih "Vagininih monologa", kazališnog komada "Nužne mete", inspiriranog izbjegličkim životima žena iz BiH, "Dobrog tijela", te političkih eseja "Konačno nesigurna, u svijetu opsjednutom sigurnosti", publici će predstaviti najnoviju knjigu "U tijelu svijeta", svojevrsne memoare u kojima isprepliće borbu s vlastitom opakom bolešću i borbu protiv kulture silovanja.

Ensler će govoriti o svome pisanju, aktivističkom angažmanu, posebno u borbi protiv nasilja nad ženama, o kreiranju "mjesta žena" u Keniji i Kongu, političkom antiratnom angažmanu, s naglaskom na izbjegličku krizu i nužnost promjene paradigme odgovornosti spram drugih i planeti Zemlji.

Predstavljanje knjige "U tijelu svijeta" će moderirati feministica iz Zagreba Rada Borić.

Kopirati
Drag cursor here to close