Pozorište lutaka Mostar

Pet nagrada za 'Ledeno srce'

Kultura / Flash | 15. 05. 2015. u 09:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka Mostar, najnagrađivanije profesionalno pozorište u Mostaru, nastavlja svoju žetvu nagrada i priznanja. Upravo se vratilo sa dva značajna međunarodna festivala, na kojima je izvelo svoju najnoviju premijernu predstavu 'Ledeno srce', osvojivši ukupno pet vrijednih nagrada.

Na festivalu 'Zlatna iskra' u Kragujevcu član ovog ansambla Igor Vidačković osvojio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, a sama predstava je, u izuzetno jakoj konkurenciji najboljih europskih lutkarskih ostvarenja, osvojila treće mjesto.

Na festivalu 'Lut fest' u Istočnom Sarajevu, u konkurenciji predstava iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike osvojili su Nagradu za najlutkovniju predstavu festivala, Nagradu za najbolju scenografiju i Grand Prix Dječijeg žirija. Osim toga, publika i gosti tih dvaju festivala nagradili su predstavu mostarskih majstora lutkarstva ovacijama i burnim aplauzima, a stručna kritika ocijenila je ovo dostignuće mostarskih lutkara najboljim ocjenama.

Inače, predstava 'Ledeno srce' djelo je bugarskog autorskog tima, reditelja Todora Valova, scenografkinje i kreatorke lutaka Stefke Kjuvlijeve i autora muzike Plamena Mirčeva Mirone. U predstavi igraju Igor Vidačković, Diana Ondelj Maksumić, Serđo Radoš, Nedžad Maksumić i Nermina Denjo.

Ovih dana Pozorište lutaka Mostar počelo je rad na novoj predstavi, za koju su svojim radom sami iznašli sva sredstva. Bit će to poznata i više puta dramatizirana bajka autorice Madam de Vilnev 'Ljepotica i zvijer', čija se premijera očekuje krajem idućeg mjeseca. Već sada su za ovo ljeto planirana gostovanja na festivalu 'Baščaršijske noći' u Sarajevu i festivalu 'Mini poletje' u Ljubljani.

Kopirati
Drag cursor here to close