Mostar

Perina Meić predstavila svoj rad: Čitajući književnost čitamo život

Kultura / Flash | 24. 04. 2017. u 13:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književno-znanstveni opus prof. dr. sc. Perine Meić predstavljen je u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je iz spomenutog fakulteta.

Opus sadrži šest knjiga: "Izazovi", "Smjerokazi", "Znamen", "Od riječi do riječi", "Čitanje povijesti književnosti" i "Književne perspektive".

Asistentica na Filozofskom fakultetu Tina Laco kazala je kako je Meić knjigama pristupala tako da privuče studente jer su one zbog njih ponajviše i napisane.

Profesorica Iva Beljan Kovačić istaknula je kako Meić metodologiju znanstvenih istraživanja shvaća operativno to jest da njezina čitanja tekstova nisu demonstracija neke određene teorije, nego kako ona metodologiju poima kao alat, te kako pokazuje sjajno poznavanje današnjih teorija književnosti.

''Uvijek kada studentima tumačim književnost ne mogu se oteti tom dojmu da zapravo čitajući književnost čitamo život. Kao što u knjizi imamo znakove, tako i u životu sve funkcionira na tim principima. Život odvija po zakonima priče, postoje dobri i loši junaci i različiti zapleti'', poručila je autorica.

Perina Meić se posebno bavi hrvatskom književnosti u Bosni i Hercegovini kroz analize pisaca, ali i znanstvenika koji su o tim temama pisali. Ona hrvatsku književnost u BiH shvaća kao jedan osobit književni sustav koji tvori različite veze s matičnom književnošću, a s druge strane s bosanskohercegovačkom kulturom, rečeno je tijekom predstavljanja njezina književno-znanstvenog opusa.

Kopirati
Drag cursor here to close