Slijedi domaće običaje

Papa u Južnoj Americi: Posjetit će zloglasni zatvor, a možda i žvakati koku

Kultura / Flash | 03. 07. 2015. u 09:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo, prvi poglavar Rimokatoličke Crkve iz Južne Amerike, vraća će idući tjedan u svoju rodnu regiju posjetima Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju.

Franjo će u nedjelju stići u Ekvador, 8. srpnja bit će u Boliviji, a dva dana poslije u Paragvaju. Bit će njegovo deveto inozemno putovanje u pontifikatu, drugo u Južnu Ameriku nakon pohoda Brazilu 2013. godine.

U svoju Argentinu neće svratiti, navodno zbog toga što je ondje izborna godina. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da će siromaštvo, demokracija i prava autohtonog indijanskog stanovništva biti visoko na dnevnom redu u Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju, zemljama "koje nisu u vrhu svjetske ljestvice zemalja po geopolitičkoj važnosti".

Prvak socijalne pravde čija nedavna enciklika Lautao Si' sadrži radikalnu kritiku konzumerizma, pomahnitalog kapitalizma i uništenja okoliša, Franjo često manje zemlje stavlja ispred velikih.

U Europi je posjetio periferne zemlje, Albaniju, Tursku i BiH. Osim posjeta Europskom parlamentu u Strasbourgu, nije bio u zemljama EU-a.

Ekvadorske vlasti kažu da će i haićanski i honduraški predsjednici doći na susret s Papom u Quito. Očekuje se i mnogo kolumbijskih, čileanskih i peruanskih hodočasnika.

U Boliviji će Franjo posjetiti zloglasni zatvor Palmasola i sudjelovati na Svjetskom skupu narodnih pokreta, koji predstavlja seljake bez zemlje i ostale obespravljene skupine.

U Paragvaju će posjetiti sirotinjsku četvrt i na jednom se okruglom stolu vjerojatno sresti sa Simonom Cazalom, borcem za prava homoseksualaca koji se vjenčao u Argentini na temelju zakona kojem se Jorge Mario Bergoglio protivio kao nadbiskup Buenos Airesa.

U navedene tri južnoameričke zemlje Papa će služiti nekoliko misa na otvorenom na kojima se očekuju stotine tisuća vjernika i kretati se u otvorenom papamobilu.

Put bi za 78-godišnjeg Franju mogao biti naporan, posebno na velikim nadmorskim visinama La Paza i Quita.

Papa će u glavnom bolivijskom gradu, na 3600 metara visine, biti samo četiri sata. Tamo će se sastati s predsjednikom Evom Moralesom i služiti misu, ali će većinu svoga vremena u Boliviji biti u Santa Cruzu, najmnogoljudnijem gradu u državi, koji je na samo nekoliko stotina metara iznad mora.

Lombardi nije potvrdio najave da će Papa u Boliviji žvakati koku ili piti čaj od koke, što je u toj zemlji legalno, tradicionalno i rašireno, kako bi se bolje prilagodilo velikim visinama.

"Papa će raditi ono što misli da je najbolje", rekao je Lombardi i dodao da ga "ne bi začudilo" da slijedi domaće običaje.

Ivan Pavao II. posljednji je papa koji je posjetio te tri zemlje. U Ekvadoru je bio 1985., a u Boliviji i Paragvaju tri godine poslije.

Kopirati
Drag cursor here to close