"Biskup de luxe"

Papa prihvatio ostavku biskupa rasipnika

Kultura / Flash | 26. 03. 2014. u 13:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo formalno je danas prihvatio ostavku limburškog biskupa Franca Petera Tebartz-van Elsta, koji se krajem prošle godine našao na udaru kritike zbog luksuznog stila života, javio je France Press.

U priopćenju Svete stolice navodi se da će Tebarz-van Elst (53), u svjetskim medijima nazvan "biskup rasipnik" i "biskup de luxe", biti premješten, bez preciziranja na koji položaj, navodi francuska agencija.

Biskup u drevnom gradiću Limburg na Lani u njemačkoj saveznoj pokrajini Hesen bio je u centru skandala zbog razmetljivog renoviranja njegove rezidencije, koja je umjesto prvobitno planiranih 5,5 milijuna eura po projektu trebalo da košta 31 milijun eura - od čega je 783.000 bilo predviđeno za vrt a 15.000 eura za kade.

U okviru biskupske rezidencije, projektom koji je trebalo da bude financiran iz crkvenih prihoda, predviđen je muzej, sala za konferencije, kapela i privatni apartmani, navodi AFP.

Tebarz-van Elst je kritiziran i nakon objavljivanja da je u posjetu siromašnima u Indiji putovao prvom klasom.

Najprije je u izjavi medijima rekao da je putovao biznis-klasom, pod zakletvom je kasnije to porekao, prenosi Tanjug.

Ovaj skandal izazvao je pozive na veću transparentnost u financijama Rimokatoličke crkve, što je i reformski cilj novog pape koji je rekao da "crkva mora biti siromašna među siromašnima", navodi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close