Posjeta

Papa Franjo odlazi u Tursku

Kultura / Vjera | 21. 10. 2014. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo posjetit će Tursku od 28. do 30. studenoga, potvrdio je u utorak vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

Bit će to treća posjeta dominantno islamskoj državi od kad je Franjo na čelu Katoličke Crkve, nakon što je posjetio Jordan i Albaniju.

Tijekom trodnevnog boravka u Turskoj, Papa će posjetiti Ataturkov mauzolej te se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i s predsjednikom vlade Ahmetom Davutogluom.

Papa će obići Muzej svete Sofije i Plavu džamiju u Istambulu koju je u studenome 2006. posjetio i papa Benedikt XVI. U katoličkoj katedrali Duha Svetoga u Istambulu služit će misu te će održati ekumensku molitvu s pravoslavnim ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejem I., s kojim održava prijateljske odnose.

U nedjelju će Franjo sudjelovati u ekumenskom blagoslovu i potpisivanju zajedničke deklaracije s Bartolomejem, kao i u proslavi svetog Andrije, zaštitnika pravoslavlja.

Turska je šesto Papino odredište izvan Italije od ustoličenja u ožujku prošle godine. Sigurnosne mjere bit će iznimno velike, osobito zbog napetosti u zemlji zbog sukoba u Iraku i u Siriji koji su oživjeli i napetosti između Kurda i Turaka.

Inače, papa je kardinalima u ponedjeljak poručio kako je Islamska država dosegla "ranije nezamislivu" razinu terorizma.

"Mnogi od naše braće su proganjani i bili su prisiljeni napustiti svoje domove. Čini se da je svijest o vrijednosti ljudskog života izgubljena", rekao je papa.

Kopirati
Drag cursor here to close