"Palestinska Nakba"

Palestinska katastrofa predstavljena Mostarcima

Kultura / Flash | 24. 11. 2015. u 19:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Palestinska Nakba" autora Hajrudina Somuna, bivšeg bh. veleposlanika, diplomate i novinara predstavljena je večeras u Mostaru.

Tijekom promocije moglo se čuti kako je knjiga "Palestinska Nakba" prikaz stradanja Palestinaca od osnivanja države Izrael i prvih arapsko-izraelskih sukoba krajem četrdesetih godina.

Autor je pojasnio kako Palestinci pod Nakbom podrazumijevaju poraz arapskih armija u prvom arapsko-izraelskom ratu 1948. godine. To je bila, dodao je, katastrofa za palestinski narod, čije su tri četvrtine prognane ili izbjegle iz svoje domovine.

"Palestinska Nakba" je kombinacija znanstvenog pristupa i osobnog praćenja palestinsko-izraelskog konflikta.

Tijekom večerašnje promocije istaknuto je kako knjiga može poslužiti studentima ali i svima drugima da se informiraju o palestinskim problemima i onome što muči tamošnje narode.

Inače, Hajrudin Somun pola radnog vijeka proveo je u novinarstvu, a pola u diplomaciji. Orijentalne jezike diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta. Specijalizirao je arapski jezik i književnost na Bagdadskom sveučilištu. Autor je više knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close