festival na rubu Europe

Otvoreno peto izdanje Opuzen Film Festivala

Kultura / Flash | 18. 08. 2015. u 09:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcija filma Branka Ištvančića „Most na kraju svijeta“ otvorila je ovogodišnje, peto po redu, izdanje Opuzen Film Festivala – festivala na rubu Europe.

Projekciju je u kinu Pjaca, glavnom festivalskom kinu na otvorenom, pratilo oko 800tinjak gledatelja, gostiju i prijatelja festivala koje ni prevrtljiva vremenska prognoza nije odvratila da i ove godine podrže ovu manifestaciju.

Publika i organizatori festivala simbolično su u nebo pustili 76 balona napunjenih helijem, po jedan balon za svaki film u programu ovogodišnjeg festivala.

Film "Most na kraju svijeta" snimljen je 2014. godine u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske i HRT-a. Ovaj napeti triler koji nas vraća u atmosferu devedesetih godina nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića i sudjelovao je na nizu svjetskih filmskih festivala gdje je i osvojio nekoliko nagrada (Zlatni Remi na Worldfestu u Houstonu te nagradu za najbolju kameru na Ischia film festivalu u Italiji).

Film se bavi nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava i s vlastitim demonima prošlosti.

„Ovo je peta festivalska godina koja se posložila sama od sebe. Festivalski tim, gosti, gledatelji, volonteri, polaznici radionica i Opuzenci i Opuzenke zajedno čine jedan organizam koji živi s festivalom i koji čini festival zanimljivijim i posebnijim. Posebno mi je drago što je Opuzen ostao dosljedan sebi i već sad tradicionalno, festival otvorio domaćim filmom. Nakon ovog festivala biti će potrebno pronaći novi identitet za sljedeća izdanja, a do tad, neka peta godina bude najveselija. Družite se, upoznajte nove ljude, gledajte najsvježije iz Europske kinematografije, držite otvoren um i provjeravajte vlastitu aroganciju, sklopite nova prijateljstva i pripremite se za život sljedećih šest dana na filmskom rubu Europe.“ Rekao je Augustin Zonjić, direktor festivala.

Organizatori su svojoj vjernoj publici pripremili bogat program u kojem će se prikazati 76 filmova podijeljenih u osam programskih cjelina.
Između ostalih, prikazat će se djela filmskih velikana kao što Hitchcock, Fassbinder, Kieslowski, Melville, Tarkovski i Almodovar, a svoje će filmove publici predstaviti i tridesetak autora koji će gostovati na festivalu.

Danas (utorak, 18.08.) nas u glavnom kinu Pjaca očekuje „Ajme meni“ Jan Ole Gerstera u 20:30 sati i „Bijela kuća“ Ranka Paukovića od 22:00 sata, oba filma iz glavnog festivalskog programa.

U kinu Riva prikazat će se filmovi iz hrvatske i kratke selekcije i to:
20:30 - I love YU (Irena Škorić)
20:45 - Premlad za vožnju (Marija Stonyte)
21:10 - Slušaj (Rungano Nyoni, Hamy Ramezan)
21:25 - Cvrčak (Marko Jukić)
21:40 - Kriva procjena (Deirdre Fitzgerald)
22:00 - Dizalo (Olga Kosanović)
22:25 - Vlog (Bruno Pavić)

Kopirati
Drag cursor here to close