Spas

Otvorena Vila tajni u Pompejima

Kultura / Flash | 26. 03. 2015. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vila tajni u Pompejima, koja sadrži neke od najraskošnijih fresaka u tom drevnom talijanskom gradu, otvorena je nakon dvije godine restauratorskih radova.

''Danas u Pompejima okrećemo novu stranicu'', rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini presijecajući prošlog tjedna crvenu vrpcu.

Obnova je, među ostalim počela i zato što se moderni potporanj koji je podupirao krov 2000 godina stare vile urušio nakon obilne kiše prije tri godine.

No, Vila tajni nije jedino zdanje koje se obnavlja. U sklopu projekta Grande Progetto Pompeii restaurira se 15 objekata od kojih su dva završena.

Europska unija i Italija zajednički financiraju obnovu sa 105 milijuna eura. Talijansko ministarstvo kulture namjerava aplicirati za dodatna sredstva iz Bruxellesa kad se inicijalni projekt privede kraju u decembru 2015.

''Pompeji su uglavnom povezani sa stvarima koje ne funkcioniraju, ali stvari se mijenjaju'', rekao je Franceschini.

Iako je "drugo uništenje" Pompeja barem zasad spriječeno, još nije sve u redu, što priznaje i resorni ministar.

Italija je šest godina u financijskoj krizi i kulturni projekti nisu prioritet. Pompeji se kontinuirano povezuju s lošim upravljanjem, čak i s mafijom, kao i s vandalizmom i krađama.

Nedavno su talijanske vlasti zaplijenile 5,8 milijuna eura vrijednu imovinu Marcella Fiorija, bivšeg upravitelja Pompeja. On i još devetorica optuženi su za pronevjeru državnog novca namijenjenog očuvanju te baštine.

Drugi su problem atmosferski uvjeti koji zidove čine poroznima i dovode do urušavanja, kaže arheolog Antonio Verone i dodaje kako su urušavanja zidova i krovova dugo je vremena "sastavni dio" Pompeja.

"Naravno, možete potrošiti milion eura za obnovu jedne kuće. Ali ostaje vam još 1499 drugih koje treba obnoviti. Za to nema novca ni ljudi. Kriza je'', rekao je.

Pompeji su uništeni 79. godine u erupciji obližnjeg Vezuva. Grad su prekrili metri lave i pepela koji su usmrtili sve njegove stanovnike, ali veći dio vrijednih predmeta i građevina održali u dobrom stanju.

Lani je grad posjetilo 2,6 miliona turista, 200 tisuća više nego godinu prije. To Pompeje, nakon Rima, čini drugom najpopularnijom turističkom atrakcijom u Italiji, zemlji s najviše lokacija na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close