Sarajevo

Otvorena multimedijalna izložba o svedahu Damira Imamovića

Kultura / Glazba | 27. 11. 2015. u 20:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Imamović autor je prve izložbe posvećene sevdahu pod nazivom ''Sevdah, umjetnost slobode'', koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH.

Tom prilikom Imamović je istaknuo da ova multimedijalna izložba sadrži snimke, fotografije, novinske članke, plakate i cjelokupan materijal, što pokazuju da je sevdah kroz svoju povijest bio veoma uzbudljiv žanr.

''Ova izložba moja je poruka da sevdah ima mnogo stvari u svojoj historiji koje ljudi ne znaju, jer su zaboravili ili se možda tim nismo dovoljno bavili. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj povijesti ovih prostora'' kazao je Imamović.

Posjetitelji izložbe, dodao je, mogu uživati slušajući prvi put predstavljene snimke, koje su snimljene u Sarajevu 1907. i 1908. godine, a koje je otkrio finski muzikolog Risto Pekka Pennanen.

Za potrebe izložbe Imamović je napravio video intervjue s 18 istaknutih poznavatelja sevdaha.

Također, izložbu su realizirali i Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.

Foto-umjetnica Imrana Kapetanović izrazila je nadu da će posjetitelji izložbe, koja će biti otvorena do 31. prosinca, naučiti dosta zanimljivosti o sevdahu, od etimologije same riječi pa do razvijanja ovog žanra.

Izložbu je organiziralo Udruženje za unapređenje audiovizualnih umjetnosti FOTON, a podržala nizozemska fondacija Prince Claus.

Kopirati
Drag cursor here to close