Jubilarni

Otvoren Sarajevo Film Festival

Kultura / Flash | 16. 08. 2014. u 06:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je počelo 20. izdanje najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala, koji će do 23. kolovoza obogatiti kulturnu scenu nizom filmskih ostvarenja te brojnim drugim sadržajima.

Tijekom sljedećih devet dana poklonici sedme umjetnosti imat će priliku uživati u 247 filmova iz 60 zemalja svijeta, selekciji najboljih ostvarenja regionalne i svjetske kinematografije.

Brojne goste i zvanice u Narodnom pozorištu pozdravio je domaćin večeri, bh. glumac Adnan Hasković, podsjetivši da je Sarajevo Film Festival osnovan 1995. godine, kada je u opkoljenom Sarajevu prikazano 37 filmova. Od tada do danas, Festival je publici donio čak 3.092 filma.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra naglasio je da se rođendani uvijek slave s prijateljima, a i večeras su u velikom broju došli da obilježe 20. godinu Festivala. Oni su, kazao je, dali veliki doprinos razvoju SFF-a.

On je ujedno Počasno srce Sarajeva za doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoju Festivala uručio istaknutoj dizajnerici Agnes B., koja je i autorica idejnog rješenja nagrade.

''Hvala velika za nagradu. Bila sam jako ljuta kada sam dizajnirala Srce Sarajeva zbog četiri godine opsade ovog grada i rata u BiH. Jako volim Sarajevo Film Festival i Sarajevo'', istaknula je ona.

Selektorica Natjecateljskog programa SFF-a Elma Tataragić podvukla je da će ljubitelji filma ove godine imati priliku pogledati 51 film u Natjecateljskom programu u tri kategorije - igrani, kratki i dokumentarni.

''U Natjecateljskom programu igranog filma bit će prikazano devet filmova, a bit će otvoren filmom "Cure - život druge" Andree Štake. Nekoliko filmova bit će prikazano izvan konkurencije, dok su tu i tri gala projekcije'', kazala je ona.

Nakon službenih obraćanja predstavnika Festivala, uslijedila je gala projekcija filmskog omnibusa "Mostovi Sarajeva", jednog od tri filma kojima je sinoć na tri lokacije otvoren ovogodišnji SFF.

Otvaranju Festivala prethodila je svečanost na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, kojim su večeras prošle mnoge istaknute osobe iz svijeta filma.

Festival će biti završen 23. kolovoza dodjelom nagrada Srce Sarajeva u nekoliko kategorija.

Veliku pažnju na ceremoniji otvaranja izazvale su Sabina Šabić, izvršna producentica Sarajevskog ratnog teatra, i njezina kći Sara. One su se na crvenom tepihu pojavile u haljinama napravljenim od palestinske zastave.

"Željele smo pri prvom pojavljivanju na crvenom tepihu poslati poruku mira koja nam svima treba. U svakom trenutku trebamo isticati nepravdu. Ratovi u Palestini i Siriji tiču se svih nas, a ja i Sara smo svojim izgledom željele poslati tu poruku", kazala je Sabina za Klix.ba i dodala da su reakcije na njihove haljine bile pozitivne.

Kopirati
Drag cursor here to close